Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2014.

Europea u Dvorištu : Colm Tóibín
Održava se
10.12.2014.

Zadnji gost ovogodišnje Europee u Dvorištu jedan je od najpopularnijih suvremenih irskih pisaca Colm Tóibín. U sklopu gostovanja, u srijedu 10. prosinca u 19 sati u zagrebačkom cafeu U Dvorištu, održat će se tribina pod nazivom "Je li povratak moguć?" na kojoj će biti govora o njegovim knjigama "Brooklyn" (Naklada Ljevak 2010) i "Evanđelje po Mariji" (Naklada Ljevak 2014). 

Uz autora, sudjeluju:   

Stipe Grgas, profesor i znanstvenik,
Paul O'Grady, književnik,
Lovro Škopljanac, prevoditelj.

S autorom i gostima tribine moderatorica Ivana Simić Bodrožić razgovarat će o temama emigracije, odlaska, trajne iskorijenjenosti i identiteta te emocionalnim problemima u obitelji koji zaokupljaju junakinje i junake njegovih djela.

Colm Tóibín rođen je 1955. godine u Irskoj. Napisao je šest romana i knjigu kratkih priča "Mothers and Sons". Romani "The Master" i "The Blackwater Lightship" bili su u najužem izboru za Bookerovu nagradu.

Colm Tóibín jedan je od najcjenjenijih irskih pisaca svoje generacije - vole ga i čitatelji i kolege pisci, no kad je riječ o velikim književnim nagradama, uvijek je ostao korak do osvajanja, sve dok mu za roman Brooklyn, sagu o emigraciji mlade žene iz Irske u New York pedesetih godina prošlog stoljeća nije dodijeljena prestižna nagrada Costa za najbolji roman 2010. godine. Ono što ovo postignuće čini još vrijednijim činjenica je da je u njegovoj kategoriji bio nominiran i dobitnik Bookerove nagrade, roman Wolf Hall autorice Hillary Mantel. U Hrvatskoj je preveden njegov roman "Brooklyn" te novela, također nominirana za nagradu Booker 2013., "Evanđelje po Mariji" (The testament of Mary).

– Colm Tóibin –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –