Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hiromi Kawakami

Aktovka

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Mirjana Obuljen
  • 09/2014.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744522
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nemoguća ljubavna priča koju je teško i zamisliti, ali nam se svima može dogoditi! Ona je njegova bivša učenica, u najboljim tridesetim, a on je njezin nekadašnji nastavnik, u neobećavajućim sedamdesetim. Kao povod ne postoji ni ime, ni titula, ni prestiž, ni novac, ni fizički izgled, ništa drugo osim nečega što postoji izvan svega toga, a veliki ga je nedavno preminuli patrijarh svjetske književnosti Gabriel Garcia Marquez opisao kao ljubavnu čežnju.

Ljubavna priča koje se događa između Harutsana Matusmotoa zvanog Sensei i Tsukike Omecki doista zvuči poput bajke ali je životna i doista se događa. Nažalost, obično u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Oni su kao imaginarni, priželjkivani sretni par. Imali su samo nekoliko godina ljubavi i sreće. A i što to znači u našem suvremenom svijetu u kojem mediokratski posredovane sreće nikada nije dosta? Kao otrežnjavajuća zvuči spoznaja da je to samo jedna daleka japanska priča koju je teško zamisliti u nekom drugom, možda i našem, okružju. Posebno danas.

***

Hiromi Kawakami rođena je 1. travnja 1958. u Tokiju. Godine 1980. diplomirala je na Sveučilištu Ochanamizu. Iste je godine debitirala s kratkom pričom "Dvokrilci" u znanstveno fantastičnom časopisu New Wave, u kojem je radila kao urednica. Kao pripadnica mainstream književnosti potvrdila se 1994. godine sa zbirkom kratkih priča "Grad Bog" otkada je poznata kao autorica prepoznatljiva i nekonvencionalna rukopisa. U Japanu je cijenjena i kao književna kritičarka, a jš više kao autorica provokativnih književnih eseja. Roman "Aktovka" donio joj je svjetsku slavu. Dobitnica je brojnih nagrada. Za "Aktovku" je 2012. godina dobila Asian Literary Prize, najprestižniju azijsku književnu nagradu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –