Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonio Carluccio

Tjestenina

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Iva Ušćumlić Gretić
  • 09/2014.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133195
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U kuharici "Tjestenina" autor nesebično dijeli savjete, tajne i recepte koje je skupljao pola desetljeća, kako bi čitateljima pomogao da na brojne načine pripreme najukusnije jelo na svijetu.

Nova zbirka recepata neupitnoga kuma talijanske kuhinje Antonia Carluccia podjednako je zanimljiva i početnicima i naprednim obožavateljima jedne od najpopularnijih namirnica na svijetu, tjestenine. Čak sedam desetljeća Carluccio voli, mijesi, kuha i jede tjesteninu pa u novoj, 19. knjizi, prenosi recepte, savjete i tajne koje je strastveno skupljao 50 godina, sve kako bi čitateljima pomogao da na mnoge različite načine stvore najpopularnije i najukusnije jelo na svijetu.

Na početku nas autor uvodi u različite vrste tjestenine i objašnjava kako odgovarajući umak povezati s pravom vrstom tjestenine, uz detaljne upute za čitatelje koji će sami pripremati svježu tjesteninu. Tu su i inačice klasika te čudesnih regionalnih specijaliteta. Carluccio obrađuje juhe, glavna jela, salate, pa čak i slastice s tjesteninom, često se prisjećajući djetinjstva u rodnoj Italiji.

Među klasicima su, primjerice, svježe tagliatelle s umakom bolonjez – uz vapaj autora: „Molim vas, nemojte špagete prelijevati umakom bolonjez. Idealna tjestenina za bolonjez su svježe tagliatelle s jajima ili sušene tagliatelle s jajima ili bez njih. Tagliatelle, duge trake tjestenine, imaju više 'rubova' od glatkih i okruglih špageta pa osiguravaju drukčiji osjet za 'osjetljivo' talijansko nepce. Kombinacija špageta i umaka bolonjez je, čini se, britanska izmišljotina, a ja vas molim da promijenite navike!“

Da netko ne bi pomislio kako je riječ samo o već poznatim jelima, tu su juha od jaja s leptirićima, sedani s votkom i dimljenim lososom, rezanci s limunom uz pileće okruglice, naborani ravioli na ubrusu ili slavljenička južnjačka zapečena tjestenina kad se želite posebno iskazati. Nisu zaboravljeni ni sladokusci pa su na popisu slastica palačinke punjene sirom ricottom s umakom od čokolade ili malo drukčije okruglice sa suhim šljivama. A sve može napraviti i kuhar-početnik.

Uz fotografije, recepte za svaku prigodu, brojne savjete i popis vrsta tjestenine, ova knjiga obrađuje sve što je potrebno za pripremu slasnih obroka. 

***

Antonio Carluccio
, rođen u Salernu 1937. godine, najveći je talijanski kulinarski ambasador. Doselivši se u London, 1975. pokrenuo je i vodio restoran Neal Street, a sljedećih je 10 godina razvijao uspješan lanac kafića Carluccio's Caffé. Za znanje, entuzijazam i cjeloživotnu posvećenost talijanskoj industriji hrane 1998. dobio je titulu Commendatore, a 2007. i Orden Britanskoga Carstva. Uz 19 kuharica snimio je i niz televizijskih emisija, a posljednja u nizu je druga sezona iznimno uspješne serije „Dvojica nezasitnih Talijana“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –