Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joanne K. Rowling

Harry Potter i odaja tajni

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Zlatko Crnković
  • 08/2014.
  • 276 str., meki uvez
  • ISBN 9789533167794
  • Cijena: 5.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Nakon dugog, nemogućeg ljeta kod groznih rođaka, Harry jedva čeka odlazak na drugu godinu predavanja u Hogwartsu, najpoznatijoj školi vještičarenja i čarobnjaštva. No, dok se pakira, u sobu mu se ušulja neobično stvorenje imenom Dobby i upozorava ga da će ga u Hogwartsu dočekati samo jadi i nesreće.

Izgleda da je Dobby bio u pravu kad netko – ili nešto – počne napadati učenike. Budući da su na meti samo učenici mutnjaci, sumnja pada na nekoliko mogućih krivaca, od kojih je jedan sam Harry! 

 

Joanne K. Rowling autorica je serijala o Harryju Potteru, koji od objavljivanja do danas uživa nesmanjenu popularnost i utjecaj. Napisala je i nekoliko romana za odrasle, a pod pseudonimom Robert Galbraith piše seriju kriminalističkih romana. Prvi u nizu, "Harry Potter i kamen mudraca", u Velikoj Britaniji objavljen je 1997. godine. Serijal je dovršila deset godina poslije, objavljivanjem "Harryja Pottera i darova smrti" 2007. godine. Izlazak svih romana pratile su iznimno uspješne i popularne filmske adaptacije.

Serijal o Harryju Potteru do danas je prodan u više od 600 milijuna primjeraka i preveden na više od 80 jezika. J. K. Rowling je uz romane o Harryju Potteru napisala i tri popratne knjižice u dobrotvorne svrhe, uključujući "Čudesne zvijeri i gdje ih naći", koja je nadahnula novu seriju filmova u kojima se kao glavni lik pojavljuje magizoolog Newt Scamander. O Harryju u odrasloj dobi više smo doznali u kazališnoj drami "Harry Potter i ukleto dijete", koju je J. K. Rowling napisala s dramatičarom Jackom Thorneom i redateljem Johnom Tiffanyjem, a koja se danas izvodi na pozornicama širom svijeta.

Ostali nastavci Harry Potter serijala:

"Harry Potter i Odaja tajni"
"Harry Potter i zatočenik Azkabana"
"Harry Potter i Plameni pehar"
"Harry Potter i Red feniksa"
"Harry Potter i Princ miješane krvi"
"Harry Potter i Darovi smrti"


Godine 2020. vratila se pisanju za mlađu djecu bajkom "The Ickabog". Prihod od prodaje donirala je svojoj humanitarnoj zakladi Volant, za pomoć udrugama koje se bave ublažavanjem socijalnih posljedica pandemije bolesti COVID-19. Njezin najnoviji roman za djecu, "The Christmas Pig", objavljen je 2021. godine.

J. K. Rowling dobitnica je mnogih nagrada i odlikovanja za svoj spisateljski rad, uključujući Red Britanskog Carstva, francuski Nacionalni red Legije časti, Nagradu Hans Christian Andersen te španjolsku književnu nagradu Principe de Asturias. Putem svoje zaklade Volant podržava niz humanitarnih inicijativa, a usto je i osnivačica međunarodne dobrotvorne udruge za reformu dječje skrbi Lumos. Živi u Škotskoj s obitelji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –