Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ukronije : Zbirka spekulativne fikcije

  • Nakladnik: Sfera - Društvo za znanstvenu fantastiku
  • Nakladnik: Mentor
  • Urednik: Tatjana Jambrišak
  • 05/2014.
  • 236 str., meki uvez
  • ISBN 9789537113933
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

20. SFeraKonska zbirka spekulativne fikcije tematski je posvećena paralelnim svemirima i alternativnoj povijesti.

Konzervativnija kritika podžanru alternativne povijesti (usporedne povijesti ovom ćemo prilikom preskočiti, ponajprije zbog toga što je riječ o toliko širokom i nepreciznom pojmu koji se, baš poput pojma 'spekulativna fikcija', koristi i gdje treba i gdje ne treba) zamjera implicitnu neozbiljnost smatrajući kako književni odgovori na razna 'što-bi-bilo-da-je-bilo' pitanja ni na koji način ne ulaze u komunikaciju sa suvremenošću zbog čega ni ne mogu imati književnu vrijednost.

Ipak, u posljednjih desetak godina tzv. counterfactuals, ili alternativne povijesti prihvaćene su od brojnih istaknutih povjesničara kao relevantna istraživačka metoda (o čemu najbolje svjedoči serija knjiga pod nazivom "What if?" u kojoj sudjeluju neka od najvećih imena moderne historiografije) koja se temelji na ideji da se na značaj jednog povijesnog događaja može najbolje ukazati tako da se razmotre posljedice njegova uklanjanja na tijek povijesti pa je kritika o "nevažnosti" sve manje održiva. ( iz kritičkog prikaza zbirke Matka Vladanovića)


Urednici zbirke su Tatjana Jambrišak, Darko Vrban i Ivana Delač, a autorica naslovnice je Korina Hunjak, pobjednica SFerinog natječaja za SFeraKonski plakat 2014.


Autori i priče objavljeni u zbirci su sljedeći:

- Vedran Bokor: Bubamarin efekt
- David Kelečić: Maslina
- Tomislav Škrljac: Monodijalog
- Vesna Bolfek: Usnuli
- Katarina Brbora: Svi kraljevi husari
- Antonija Mežnarić: Glava ili pismo
- Robi Selan: Richmondski atentat
- Luka Perušić: Lica
- Vladimira Becić: O kraljicama i zmajevima
- Vesna Kurilić: Konzul
- Marija Serdar: Pruska posla
- Darko Macan: Tko je ukro, ukro nije 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –