Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maurus Federspiel

Neprijatelj

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 10/2014.
  • 128 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400174
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dennis Gutson, u javnosti uglednik kameleonske naravi koji će očarati i ostaviti bez daha svaku publiku, u privatnom je životu imućni kućevlasnik kojemu bi se doista moglo pozavidjeti: dovoljno je da pritisne na dugme ili zapucketa prstima pa da mu neumorna brojna posluga uvijek i u svako doba ispuni svaku, pa i najekstravagantniju želju, bilo da se radi o nekom egzotičnom užitku za nepce, najmodernijem komadu pokućstva poštovanog šefa ili pak o nekim intimnijim požudama.

No, izvršavaju li djelatnici uistinu poslušno naredbe svog poslodavca? On naime sve češće svjedoči nasilničkim radnjama koje daju naslutiti stravičan plan: čini mu se kao da se vlastito osoblje poput nadrealistične dječje vojske prijeteći okreće protiv njega. Gutson besciljno tumara prostorijama svog New-Zürich-Yorka, vlastite kuće koja se pretvara u bezizlazan labirint, gubeći se u alegoriji uništenja.

Federspielov Neprijatelj, jedan od najmračnijih romana posljednjih godina, do te mjere čvrsto je spleten i ispripovijedan hladnim novinarskim stilom (koji je Federspiel usvojio u radionicama kreativnog pisanja za vrijeme svog boravka u SAD-u) da njegova akribična jezovitost djeluje gotovo cinično te se čini kao da bujica romana od 128 stranica doseže razmjere knjige od tisuću stranica.

Pritom fasciniraju snaga autorove mašte kao i zapanjujuće detaljni opisi prostorija, vrata i zazidanih prozora koji međutim kuću kao skrovito mjesto pretvaraju u topos potpune suprotnosti.


***

Maurus Federspiel (1974.) studirao je u SAD-u, radio među ostalim kao pomoćnik na gradilištu, zaposlenik u banci, konobar, osobni tajnik i noćni portir, a u odlučujućim trenutcima uvijek je imao sreće. Trenutno živi u Zürichu i ima sina. Uskoro izlazi njegova knjiga Stvaralački pogled, rasprava o pitanjima s područja likovnih umjetnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –