Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Hrgović

Žena, majka, glupača

  • Nakladnik: Udruga za kulturu i nove medije Arteist
  • 03/2015.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789535779735
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U jedanaest poglavlja, dobro prokrvljenih primjerima seksističkih ispada u hrvatskoj kulturi, pop-kulturi, politici, estradi i medijima, "Žena, majka, glupača" oslikava panoramu hrvatskog društva od 2000. godine naovamo.

Maja Hrgović, nagrađivana književnica i novinarka – autorica Kiklopom nagrađene zbirke priča "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo" i romana "Živjet ćemo bolje" - filtrirala je ovu veliku priču i kroz svoje iskustvo pa se dijelovi knjige čitaju kao dinamična, protočna, inteligentna proza.

Iako se o pojedinim aspektima položaja žene u suvremenom u hrvatskom društvu povremeno piše i raspravlja u medijima, ta velika i uvijek aktualna tema dosad nije sustavno obrađena u domaćoj publicistici. Ispuniti tu rupu cilj je ove knjige koja tematizira slojeve kompleksnog odnosa društva prema ženama, analizirajući patrijarhalni diskurs u tretmanu takozvanih „ženskih pitanja“, prožet širokom paletom stereotipa koji se lijepe za žene u javnom životu, u politici i pop-kulturi.

Besplatno poglavlje: Wanna fuck? – antologija seksizma u politici i medijima.

Maja Hrgović rođena je u 1980. godine u Splitu; u Zagrebu je diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Od 2003. godine novinarka je kulture u Novom listu. Pisala je za brojne medije u Hrvatskoj i regiji. U studenom 2009. osvojila je prvu nagradu Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN) za novinarsku izuzetnost. Urednica je online časopisa za kulturu i društvena pitanja Arteist.hr kojemu redovno doprinosi esejima, komentarima i analizama. Objavila je knjigu eseja o medijskom tretmanu žena u Hrvatskoj "Žena, majka, glupača“.

Za proznu knjigu "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo“ (Profil, 2010.) dobila je nacionalnu književnu nagradu "Kiklop“ 2010. godine. Priče su joj, između ostaloga, objavljene u antologiji "Best European Fiction 2012.“ (ur. Aleksandar Hemon) i u The Granta Magazine. Prema priči Zlatka britanska redateljica Em Cooper snimila istoimeni kratki igrani film, a film nastao prema nagrađenoj priči "Povratak" imat će premijeru u ljeto 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –