Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jelena Zlatar

Slijepa točka

  • Nakladnik: Centar za kreativno pisanje
  • 04/2015.
  • 209 str., meki uvez
  • ISBN 9789538019050
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon "Odjavne karte", Jelena Zlatar uspjet će zadržati u romanu "Slijepa točka" ono najbolje od svježine glasa koju je unijela u hrvatsku proznu književnu scenu premda je promijenila formu. Na već pokrenutom valu nove poetičke matrice autorica i autora čiji se odmak od stvarnosne proze, u nedostatku boljeg termina, označavao kovanicom "novi intimizam", Zlatar ide još dalje ogoljujući svoje likove od bilo kakvog društvenog, a kamoli političkog, konteksta.

Usredotočena samo na odnos dvoje mladih ljudi, zarobljenih u međusobnom trpljenju, autorica njihovo jednako mučno finale postavlja ironijski na pozornicu Pariza kao simbola tlapnje koja nam se prodaje pod nazivom ljubav. Finale koje to nije dolazi kao formalno zaključenje priče bez iznenađenja i obrata, sve u službi elemenata teksta u kojima je Zlatar najbolja. A to su lirski fragmenti, zbijeni do razine aforizama, bez karakteristične duhovitosti, ali naboja od kojeg će čitatelj dugo podrhtavati.

Riječi su to koje bi i on sam rado iskoristio da izrazi svoje strahove i nade u ljubavnoj vezi, samo da ih je pronašao u pravo vrijeme...

Jelena Zlatar Gamberožić (1982.) je viša znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, vanjska suradnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe). Njezini glavni interesi su ruralna i urbana sociologija te sociologija prostora. Doktorirala je 2012. godine. Autorica je znanstvene knjige pod naslovom "Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka perspektiva" (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013). Glavna je urednica biblioteka "Znanost i društvo" (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) i "Posebna izdanja" (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu). Napisala je roman "Slijepa točka" (CeKaPe, 2015.) te zbirke kratkih priča: "Odjavna karta" (CeKaPe, 2014.), "Ticala" (HENA COM, 2016.), "Strani gradovi" (CeKaPe, 2018.) i "Svijet je gladno mjesto" (CeKaPe, 2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –