Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pija Lindenbaum

Ema spava negdje drugdje

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Željka Černok
  • 04/2015.
  • 34 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536522965
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poznata švedska autorica i ilustratorica dječjih knjiga Pija Lindenbaum redovito piše o temama koje su izravno vezane uz dječje osjećaje. U slikovnici "Ema spava negdje drugdje" bavi se jednim od najvažnijih iskustva u ranoj dobi djeteta: odvajanjem od roditelja i poznate sredine, u kojoj se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

Djevojčica Ema raduje se što će prvi put prespavati kod prijateljice: u svojoj je glavi izmaštala čudesno iskustvo kojemu se silno veseli. No, kako to često biva, stvarni doživljaj nije uvijek jednak očekivanju. Prijateljičina kuća i obitelj u mnogome se razlikuju od Eminih i uslijede razna iznenađenja.

Pija Lindenbaum priča priču iz perspektive glavne junakinje, koja se u novoj sredini osjeća zbunjeno i strano. Autorica suptilno izriče poruku da se ljudi i njihove navike po koječemu razlikuju i da ne možemo očekivati da sve uvijek bude po našoj volji, onako kako smo navikli. Ilustracije razigrano, maštovito i skladno prate tekst te svojom visoko dotjeranom likovnošću dočaravaju neobično Emino iskustvo.

Za ovu slikovnicu autorica je dobila, među ostalim, uglednu njemačku nagradu za dječju književnost Deutscher Jugendliteraturpreis za 2012. godinu te je uvrštena na Počasnu listu IBBY-ja.

***

Pija Lindenbaum rođena je 1955. godine. Odrasla je u Sunsvallu u Švedskoj, a sada živi u Stockholmu. Diplomirala je likovnu umjetnost i dizajn 1979. godine i potom neko vrijeme radila kao tehnička crtačica i dizajnerica. Jedna je od najpopularnijih spisateljica i ilustratorica za djecu u Švedskoj. Njezine su priče originalne, tople, prožete humorom i iskrenim razumijevanjem dječje perspektive. Knjige su joj prevedene na desetak jezika i mnogostruko su nagrađivane. Među ostalim, godine 2008. dobila je nagradu »Astrid Lindgren« za svoje cjelokupno djelo, kojim je posvjedočila da nema teme o kojoj se djeci ne može ispričati priča.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –