Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Sis

Zvjezdani glasnik : Galileo Galilei

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Lara Hölbling Matković
  • 04/2015.
  • 40 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536522972
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tisućama godina nebeski je svod ljudima bio nepoznanica i izazov. Promatrali su zvijezde i planete, bilježili njihova kretanja, računali udaljenosti. Nove spoznaje do kojih su dolazili nekad su bile čudne i nisu se slagale sa starim i uvriježenim istinama. Jedan od tih radoznalih promatrača bio je Galileo Galilei. Usmjerivši svoj teleskop u nebo, došao je do otkrića koja su iz temelja potresla čovjekove predodžbe o Zemlji i svemiru. Svoja je promatranja pažljivo bilježio, o njima pisao i govorio. Dotad nezamislive ideje, kao na primjer da se Zemlja vrti oko Sunca, a ne Sunce oko Zemlje, Galileo je podupro dokazima i time naglavce okrenuo dotadašnja shvaćanja o čovjeku kao središtu svijeta. Mnogi su se divili genijalnom znanstveniku, dok su drugi nove ideje shvatili kao veliku prijetnju.

U svojoj knjizi Zvjezdani glasnik Peter Sís govori o životu i otkrićima astronoma, fizičara i matematičara Galilea Galileija, čiju 450. obljetnicu rođenja slavimo ove godine. Isprepliću se jezik bajki, jezik znanosti i Galileove vlastite riječi te zajedno stvaraju  slojevitu priču o čovjeku, prirodi, znanju, mišljenju i slobodi.

Sísove raskošne ilustracije toliko su bogate da nisu tek ukrasna pratnja priči nego samostalno umjetničko djelo, koje u svakom čitanju iznova osvjetljuje Galileov život i njegovo doba. I poziva nas da i mi usmjerimo pogled u zvijezde.

***

Peter Sís rođen je 1949. godine u Brnu, u Češkoj (tada Čehoslovačka). Pohađao je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Pragu i Kraljevsko umjetničko sveučilište (Royal College of Art) u Londonu. Svoju umjetničku karijeru započeo je na filmu. Na filmskom festivalu u Zapadnom Berlinu 1980. g. osvojio je Zlatnog medvjeda za najbolji kratki animirani film »Glave« (Hlavy), a potom su uslijedile i druge nagrade.

Godine 1982. vlada tadašnje Čehoslovačke poslala ga je u Los Angeles da snimi film za Olimpijske igre 1984. No kada je Čehoslovačka, zajedno s drugim zemljama Istočnoga bloka, odlučila bojkotirati Olimpijske igre, snimanje filma je otkazano. Umjesto da se vrati u Čehoslovačku, Sís je odlučio ostati u SAD te mu je odobren azil. Posredstvom Mauricea Sendaka upoznao se s urednicima dječjih knjiga i započeo novu karijeru. Ubrzo je postao jedan od vodećih umjetnika na području dječjih knjiga i slikovnica. Za svoje ilustracije dobio je ugledne nagrade, poput medalje Newberry, godišnje nagrade časopisa The New York Times Book Review (šest puta), zlatne i srebrne medalje Društva ilustratora (Society of Illustrators) i druge.

Za slikovnicu Zvjezdani glasnik (Starry Messenger) dobio je priznanje Caldecott Honor Book, kao i priznanja Američke udruge knjižnica (ALA) za iznimnu knjigu te časopisa School Library Journal za najbolju knjigu godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –