Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Grigor Vitez

Kad bi drveće hodalo

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 06/2015.
  • 102 str., meki uvez
  • ISBN 9789531416450
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kultna zbirka pjesama Grigora Viteza na kojoj su odrasle generacije i generacije mladih čitatelja. Zbirka sadrži poznate pjesme Grigora Viteza kao što su Tiha tiha pjesma, Kad bi drveće hodalo, Dohvati mi tata mjesec, Nema za mačke škole, Kakve je boje potok, Švelja i druge. 

Grigor Vitez među najznačajnijim je pjesnicima hrvatske dječje književnosti. Prije Drugog svjetskog rata bio je učitelj, a poslije je radio u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u izdavačkoj kući Mladost kao urednik dječjih knjiga i časopisa. Pisao je poeziju za djecu i odrasle a prevodio je s ruskog, francuskog i slovenskog jezika. Objavio je tridesetak zbirki pjesama ("Sto vukova", "Kad bi drveće hodalo", "Gdje priče rastu"...) a njegova je poezija objavljena u brojnim slikovnicama, čitankama i antologijama.

Grigor Vitez smatra se začetnikom moderne hrvatske dječje poezije, pjesnikom koji je dotadašnji pretežno pedagoški pristup zamijenio načelom igre, podjednako u tematici, kao i u oblikovanju jezika. Humor i nonsens, kao i preokupacija djetinjstvom, temeljne su odlike njegove poezije.

Četiri zbirke pjesama prevedene su mu na slovenski, mađarski i makedonski jezik, a pojedine pjesme i priče i na druge jezike.

Godine 1967. utemeljena je Nagrada «Grigor Vitez» koja se od tada pa do danas dodjeljuje piscu i ilustratoru najbolje knjige za djecu u godišnjoj produkciji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –