Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Krizmanić

O toleranciji : Koliko smo tolerantni u obitelji, na poslu, u društvu

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 10/2015.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047461
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Činjenica da se o toleranciji mnogo govori, ali premalo zna, potakla me na ponovno razmatranje tolerancije u svakodnevnom životu svakoga od nas i društva u cjelini. U proteklih desetak godina pokazalo se da se tolerancija i dalje često spominje, ali rijetko primjenjuje u svakodnevnom životu pojedinca, obitelji i društva. (Mirjana Krizmanić)

Tolerancija u obitelji, na poslu, u društvu, na različitim mjestima i u različitim prilikama povećava nam kvalitetu življenja i obogaćuje naš svakodnevni život i odnose s drugim ljudima na mnogo različitih načina. Jednako tako, i opravdana netolerancija, odnosno nepodnošenje mržnje i zavisti, nepoštenja i korupcije, zavaravanja drugih i sebe može spriječiti niz ostalih nepoželjnih oblika ponašanja. Stoga je nužno govoriti o granicama tolerancije i aktivnoj netoleranciji različitih oblika ponašanja koja štete drugima i nama samima i koja nam često umanjuju kvalitetu života.

U svojoj najnovijoj knjizi "O toleranciji" ugledna hrvatska psihologinja Mirjana Krizmanić bavi se tolerancijom i netolerancijom te posljedičnom snošljivošću i uljuđenošću kao čimbenicima o kojima ovisi koliko će netko biti tolerantan ili ne. Kako se čini, često se precjenjuje vlastita i podcjenjuje tuđa tolerancija, što se u određenoj mjeri može ispraviti boljim upoznavanjem samoga sebe i drugih ljudi kao i poučavanjem djece i mladih. Na taj način stječe se kontrola nad vlastitim ponašanjem i stvaraju temelji za razvoj tolerancije.

Jedan od ciljeva ove knjige jest potaknuti razmišljanje o vlastitoj snošljivosti te ponuditi načine za poticanje vlastitoga tolerantnoga ponašanja.

Mirjana Krizmanić umirovljena je psihologinja i autorica niza uspješnica iz područja popularne psihologije. Četrdesetogodišnji radni vijek ova ugledna znanstvenica i profesorica provela je na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojoj je bila jedna od utemeljiteljica. Mirjana Krizmanić također je jedna od osnivačica psihološkog savjetovališta na Filozofskom fakultetu i nevladine humanitarne udruge „Dobrobit“, koja se bavila edukacijom i pružanjem pomoći ratnim stradalnicima.
Zahvaljujući svom dugogodišnjem znanstvenom i javnom djelovanju, Mirjana Krizmanić je 2009. godine dobila prestižnu nagradu “Zagrepčanka godine” koju Grad Zagreb dodjeljuje svojim građankama koje su pridonijele afirmaciji žena u društvu i javnosti te postigle prepoznatljive rezultate u podizanju kvalitete života građana Zagreba i Hrvatske.

Mirjana Krizmanić napisala je cijeli niz uspješnica kao što su: “O toleranciji”, “Jesenji valcer - šetnja sunčanom stranom starenja”, “A sad... radost i veselje!”, “A što sad?”, “Tkanje života”, „Život s različitima“ i “U ljubavi i bez nje”. “Tkanje života” donijelo joj je 2009. godine “Kiklopa” za publicističku knjigu godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –