Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Prtenjak

Arhitekture / Arhitectures

  • Nakladnik: UPI-2M BOOKS
  • 09/2015.
  • 374 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537703219
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U ovoj dvojezičnoj (hrvatski/francuski) monografiji arhitekta Ivana Prtenjaka "Arhitekture/Architektures" sagledan je njegov bogati opus stvaran tijekom više od pola stoljeća (1959.-2014.). Posebnost Prtenjakova djela je kontinuirana i paralelna prisutnost na hrvatskoj i belgijskoj arhitektonskoj sceni te ostvarenja diljem svijeta (Tunis, SaudijskA ArabijA, Jordan, Francuska, Nizozemska Crna Gora, Bosna i Hercegovina).

Projekt pojedinačnog i kolektivnog stanovanja, sakralna zdanja, muzeji, javne zgrade, urbani kompleksi, obnove i restauracije, obrađeni su u dvanaest poglavlja koja omogućuju da se cjelina njegove produkcije sagleda kroz tematski pristup.

Jedna od glavnih tema je odnos između "Starog i Novog", odnosno odnos između povijesne baštine i suvremenog stvaranja koje je razvio u brojnim oblicima, od istančanog vrednovanja skromnog hodočasničkog mjesta (Gradac, Bosna i Hercegovina) do obnove goleme tvrđave Revelin (Dubrovnik), od restauracije renesansnih zdanja do one remek-djela belgijskog modernizma (Prévoyance Sociale u Bruxellesu), od urbanističkog pristupa povijesnim gradovima do stvaranja muzeja.

Istraživanja svjetlosti, u kojima se  tisućljetna baština mediteranske tradicije pridružuje suvremenom promišljanju, također zauzimaju  važno mjesto u njegovu djelu, jednako kao i jezik i dijalog materija.

Dva uvodna eseja podastiru sintetski pristup djelu Ivana Prtenjaka. Onaj za Hrvatsku, napisao je akademik Tonko Maroević, a onaj za Belgiju povjesničar umjetnosti Eric Hennaut, koji Prtenjakovu karijeru smješta u kontekst belgijskih ostvarenja,  vezujući ih za mjesta koja su se istakala između dvaju kulturnih ozračja i nadahnula arhitektova promišljanja. 


Obzirom na međunarodnu recepciju, dvojezična monografija Ivana Prtenjaka, bit će bitan doprinos pozicioniranju hrvatske arhitekture na europskoj karti suvremenih realizacija. Bogato iskustvo i brojni ostvareni projekti prikazani u monografiji vrijedan su edukativni i inspirativni materijal za buduće naraštaje arhitekata, povijesničara umjetnosti, urbanista.

Široj kulturnoj zajednici izbor djela prikazanih u monografiji poslužit će kao primjer podjednako funkcionalne i estetske arhitekture, savršeno uklopljene u svoje okruženje koja je rezultat bogatog Prtenjakovog iskustva.


Ovo dvojezično (hrvatski/francuski) izdanje sadrži:

- 2 uvodna eseja
- 20 autorskih tekstova 
- 130 tekstova značajnih hrvatskih i europskih autora  
- ilustirani katalog 100 projekata
- bibliografija
- kazalo imena 
- 600 ilustracija 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –