Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mate Kapović

Ogledi o kapitalizmu i demokraciji

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • 11/2015.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789532227376
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U ovoj su knjizi skupljeni, za ovu priliku nešto preuređeni i dopunjeni, neki od političkih tekstova Mate Kapovića, sveučilišnog profesora i političkog aktivista iz Zagreba, pisani za različite internetske portale i časopise između 2010. i 2014. godine.

Tu je ponajprije riječ o tekstovima koji se ne bave dnevnopolitičkim događanjima, nego na nešto općenitijoj razini, premda uz brojne konkretne primjere i s naglaskom na situaciju u Hrvatskoj, iz radikalne perspektive govore o različitim problemima političko-ekonomskog sistema u kojem živimo – od demokracije i privatizacije do korupcije i zaduživanja.

Svi se tekstovi, na ovaj ili onaj način, bave pitanjem kapitalizma i demokracije pa je knjiga stoga i podijeljena na dva dijela - prvi se jednostavno zove Kapitalizam a drugi Demokracija, a sve zajedno čini autorovu kritiku kapitalizma pisanu na jednostavan i popularan način, u pokušaju davanja odgovora na pitanja kao što je živimo li stvarno u demokratskom društvu i sl.

Mate Kapović (1981) je redoviti profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Bavi se fonologijom, morfologijom, (slavenskom) akcentologijom, (slavenskom i indoevropskom) povijesnom lingvistikom, (zapadnojužnoslavenskom) dijalektologijom, sociolingvistikom i jezičnom politikom. Autor je knjiga "Uvod u indoeuropsku lingvistiku" (2008), "Čiji je jezik" (2011) i "Povijest hrvatske akcentuacije" (2015), suautor knjige "Jeziku je svejedno" (2019, s Anđelom Starčevićem & Daliborkom Sarić) te urednik knjigâ "Tones and Theories" (2007, s Rankom Matasovićem) i "The Indo-European Languages" (2017). Osim toga, napisao je 70-ak lingvističkih znanstvenih članaka te knjigu političkih eseja Ogledi o kapitalizmu i demokraciji (2015).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –