Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mario Levi

Istanbul je bio bajka

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Enver Ibrahimkadić
  • 01/2016.
  • 672 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532666854
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Istanbul je bio bajka" obiteljska je saga koja počinje 1920. u najvećem turskom gradu i proteže se kroz razdoblje Drugoga svjetskog rata sve do druge polovine 20. stoljeća. Ovaj raskošni roman pripovijeda o seobama koje su se odvijale u jednoj velikoj židovskoj porodici, čiji su članovi smisao svojih života pokušavali naći u raznim europskim podnebljima, u potrazi za zemljom u kojoj će konačno pronaći smirenje.

Uzevši Istanbul za ishodište i žarišnu točku svojega najpoznatijeg romana, Mario Levi pripovijeda o nostalgičnom svijetu njegovih ulica, kuća, otoka, kao i o mikrosvjetovima svojih junaka koje sudbina izaziva na različite, često tragične načine. Nesumnjivo, pravi junak ovog minuciozno napisanog romana zapravo je Istanbul, grad koji kroji živote svojih stanovnika čak i kad oni igrom slučaja završe na tko zna kojim meridijanima.

Hvaljeni i nagrađivani roman "Istanbul je bio bajka" jedno je od važnih djela suvremene turske književnosti, prevedeno na više od dvadeset jezika, a njegov autor Mario Levi njime je izašao iz regionalnih književnih okvira te postao nezaobilazno ime na književnoj karti svijeta.

 

Istanbul je bio bajka djelo je u kojem je prošlost prikazana kao da je se promatra teleskopom, a raskoš izričaja i prizmatične priče asociraju na suvremenu baštinu modernizma. — Tadzio Koelb, Times Literary Supplement

U svojoj, katkada i lirskoj potrazi za izgubljenim vremenom Mario Levi napisao je roman koji vas zaokuplja i koji vrijedi pročitati.
— David Cooper, New York Journal of Books

Mario Levi (1957.) diplomirao je francusku književnost na Istanbulskom sveučilištu. Svoju je karijeru pisca započeo objavljujući članke u dnevnim novinama, časopisima i književnim magazinima. Njegovo je prvo djelo većeg opsega biografija "Jacques Brel: Osamljeni čovjek" (Bir Yalnız Adam: Jacques Brel, 1986.). Prvu zbirku kratkih priča "Ne moći otići u grad" (Bir Şehre Gidememek, 1990.) napisao je kao djelomičnu autobiografiju, na temelju sjećanja iz djetinjstva, a za nju je dobio prestižnu tursku nagradu Haldun Taner za priču. Godinu nakon svoje druge zbirke priča "Madame Floridis se možda neće vratiti" (Madam Floridis Dönmeyebilir, 1991.) objavio je svoj prvi roman "Naša najbolja ljubavna priča" (En Güzel Aşk Hikayemiz).

Najvažnije djelo njegova opusa "Istanbul je bio bajka" (İstanbul Bir Masaldı) objavljeno je 1999. Za ovaj je roman Levi dobio nagradu Yunus Nadi, a uz dvadeset turskih izdanja njegovi su prijevodi objavljeni u više od petnaest zemalja. Nakon njega objavio je još romane "Lunapark je zatvoren" (Lunapark Kapandı, 2005.), "Gdje ste bili dok se smrkavalo" (Karanlık Çökerken Neredeydiniz, 2009.), "Fotografije Istanbula u meni" (İçimdeki İstanbul Fotoğrafları, 2010.) i "Napravio sam vam patipanju" (Size Pandispanya Yaptım, 2013.). Uz zapaženu spisateljsku karijeru Mario Levi predaje na Sveučilitu Yeditepe te se bavi novinarstvom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Mario Levi - Istanbul je bio bajka –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –