Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eva Illouz

Hard-core romansa/Hladna intimnost

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Merima Nikočević Ibrahimpašić
  • 02/2016.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789532573367
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Otkako se proširila među obožavateljima Twilight sage do rekordne prodaje diljem svijeta, priča o uspjehu erotsko-romantične trilogije Pedeset nijansi sive istodobno je neobična i fascinantna. Zašto su, iako loše napisani i klišejizirani, romani postali tako popularni, posebno među ženama iznad trideset godina. Je li tajna njezinog uspjeha spajanje romantičnog fantasyja s vodičem za samopomoć, pita se Eva Illouz u svojoj intrigantnoj knjizi "Hard-core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo".

Pedeset nijansi sive roman je koji je postao svjetski bestseler jer ga je internet učinio lako dostupnim, jer je rezonirao s dugom tradicijom romansirane ljubavi, jer BDSM, glavni fokus knjige, simbolički rješava mnoge zagonetke stanja u kojemu se nalazi suvremena ljubav i, konačno, jer je njegov učinak performativan, mijenjajući seksualne i ljubavne prakse istodobno dok govori o njima.


U knjizi "Hladna intimnost: Kako smo stvorili emocionalni kapitalizam" autorica razmatra kako su i zašto javna i privatna, ekonomska i emocionalna sfera postale nerazdvojivo isprepletene.

Na isti način kako su emocije pretvorene u novi oblik kapitala, tako su veze u korporacijama dobile na važnosti. Iste kulturne formacije koje su potaknule žene da zahtijevaju ravnopravni položaj u javnoj i privatnoj sferi, intimne su odnose lišile strasti, racionalizirale su ih i učinile krajnje utilitarističkim. Isti sustav znanja koji nas je trebao usmjeriti da zavirimo u mračne kutove svoje psihe i da se emocionalno „izrazimo“, pridonio je pretvorbi veza u kvantificirane i zamjenjive entitete.


Proglašena jednom od najznačajnijih mislilaca 21. stoljeća Eva Illouz otkriva nam nove uvide, piše intelektualno, britko, lucidno, briljantno.

Oba su teksta tiskana u međusobno obratnim smjerovima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –