Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Natalija Vorobjova Hržić

Zrnca pijeska na obalama vječnosti

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 04/2016.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789531419550
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zrnca pijeska na obalama vječnosti" zbirka je autobiografskih priča rusko-hrvatske književnice Natalije Vorobjove Hržić. Iako autorica smatra da nam upravo zaborav pomaže preživjeti i ići dalje, odlučuje zabilježiti neke trenutke svoga odrastanja, školovanja i postajanja jedne od najvećih ruskih filmskih zvijezda koju mnogi, u Rusiji, na ulici zaustavljaju još i danas.

No Natalija nije sebična autorica, ona nas u svojim pričama podsjeća i na svoja druženja s velikanima hrvatske, ali i svjetske kulture, poznatim redateljima, slikarima, pjesnicima.

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je bilo mnogo.

Natalija Vorobjova Hržić rođena je 18. studenoga 1948. godine u Dnjeprodzeržinsku u Ukrajini. Ubrzo nakon rođenja čitava se obitelj preselila u Moskvu gdje se buduća pjesnikinja 1955. upisala u osnovnu školu i 1966. godine završila srednju školu. Nakon mature Natalija Vorobjova Hržić godinu dana radila je kao model u Moskovskom domu mode. Godine 1967. upisala je Državnu akademiju kazališnih umjetnosti Lunačarski u Moskvi  gdje je diplomirala 1971. i postala dramska i kazališna glumica. U Rusiji je glumila u 15 filmova.

Godine 1973. Natalija Vorobjova Hržić udaje se za hrvatskog državljanina i 1974. godine dolazi u Zagreb, gdje i danas živi. U Hrvatskoj nastavlja svoju glumačku karijeru. Osim u filmskoj umjetnosti, Vorobjova Hržić radi i kao konzultantica za ruski jezik u Hrvatskome narodnom kazalištu pri postavljanju ruskih opera.

Pjesme piše od 1991. godine. U Moskvi joj je 1998. objavljena prva zbirka pjesama "Na žici postojanja". U svibnju 1999. postala je članicom Društva književnika Rusije. Sljedeće godine izašle su dvije knjige Natalije Vorobjove Hržić: u Rusiji – zbirka pripovijedaka "Nastavak slijedi", u Hrvatskoj – roman "Žena u crnom rublju".

Za svoje pjesničko stvaralaštvo pjesnikinja je u svibnju 2000. godine dobila međunarodnu nagradu „Poezija“, u kategoriji Novo ime. Iste godine u Moskvi izlazi nova knjiga njezinih pjesama Bit će drugih svjetova. Za tri objavljene knjige Međunarodna udruga bataljista i marinista dodijelila joj je zlatnu medalju „Konstantin Simonov“.

U listopadu 2003. godine izašla je pjesnikinjina knjiga "Proročanski prsti", a godine 2005. knjiga pjesama i proze pod naslovom "U okovima tijela". U veljači 2005. godine izabrana je za dopisnog člana Ruske književne akademije.

Godine 2006. zbirka pjesama "Proročanski prsti" prevedena je na hrvatski jezik.

U ožujku 2007. odlikovana je „Ordenom Katarina Velika“ 2. stupnja, a u lipnju 2007. „Ordenom Lomonosov“.

U studenom 2007. izašao je zbornik pjesama "U obnaženim zrcalima", a 15. studenoga 2007. godine Natalija Vorobjova Hržić nagrađena je diplomom dobitnika Međunarodne nagrade „Velika Rusija. Imena“ i zlatnom medaljom.

U studenom 2008. objavljena je u Moskvi njezina šesta zbirka pjesama "Nevidljiv početak", a u listopadu iste godine pjesnikinja je postala redovni član Ruske književne akademije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –