Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giulia Enders

Crijeva sa šarmom : Sve o jednom podcijenjenom organu

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Marko Žarić
  • 05/2016.
  • 248 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533433486
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Do sada praćena imidžom "crne ovce" među organima, gotovo kao nešto čega se trebamo sramiti, naša se crijeva razotkrivaju kao nevjerojatno složen i prekrasan organ. Tomu u prilog govore nepobitne znanstvene činjenice: dvije trećine našeg imunološkog sustava nalazi se u našim crijevima i, poslije mozga, crijeva imaju najkompleksniji i najveći živčani sustav. Najrazličitije bolesti, od prekomjerne tjelesne težine, mnogih alergija pa sve do tjeskobe i depresije, povezane su s poremećenom ravnotežom crijevne flore i bolesnim crijevima. Ako o njima vodimo brigu i njegujemo ih, ona postaju osnova našeg zdravlja.

Otkako se pojavila u knjižarama pa sve do danas, knjiga mlade njemačke znanstvenice Giulie Enders "Crijeva sa šarmom" (Darm mit Charme, 2014.) osvaja prva mjesta svih relevantnih svjetskih top lista i ne prestaje intrigirati zanimljivošću i aktualnošću svoje tematike. Autorica je uspjela na potpuno nov, duhovit i zabavan način ispričati priču o ključnoj ulozi crijeva ne samo za probavu, nego i za cjelokupno ljudsko zdravlje. Najnovija medicinska istraživanja koja autorica iznosi otkrivaju fascinantne podatke i potvrđuju da su upravo zdrava crijeva ključ za tjelesno i duševno zdravlje te dug i sretan život.

Od svih organa u našem tijelu, crijeva su predugo bila zanemarivana i podcijenjena, premda, kako se ispostavilo, obavljaju mnogo više od prljavog posla: crijeva su u samoj našoj srži. Znanstvenica u usponu Giulia Enders pojašnjava čaroliju crijeva i odgovara na pitanja poput: Zašto dolazi do refluksa kiseline? U čemu je fora s netolerancijom na gluten i laktozu? Kako crijeva utječu na pretilost i raspoloženje?

Komunikacija između crijeva i mozga jedno je od najbrže rastućih područja medicinskih istraživanja – zajedno s matičnim stanicama. Instinktivne reakcije, saznajemo, usko su povezane s našim fizičkim i mentalnim zdravljem.

Iz strane kritike:

Ova je knjiga istinski izdavački fenomen... Autorica s dječjim šarmom i entuzijazmom otkriva nove spoznaje o najznačajnijem organu našeg probavnog sustava. - Guardian

Osvježavajuće, izazovno i intrigantno štivo koje osvaja humorom i neodoljivo šaljivim ilustracijama. - Independent

Giulia Enders uvjerljivo objašnjava zašto su crijeva najveći osjetilni organ u ljudskom tijelu i kako se njihova suradnja s mozgom odražava na naše raspoloženje i osjećaje. - Sydney Morning Herald

Giulia Enders (1990.) za svoj doktorski rad vršila je istraživanja na Institutu za mikrobiologiju i bolničku higijenu u Frankfurtu na Majni. Dvostruka je stipendistica zaklade Wilhelma i Else Heraeus. Godine 2012. svojim je predavanjem "Crijeva sa šarmom", koje je održala u Freiburgu, Berlinu i Karlsruheu, osvojila prvu nagradu publike u okviru međunarodnog projekta poticanja znanosti i mladih znanstvenika. Njezino izlaganje pobudila je veliko zanimanje javnosti i postalo hit na YouTubeu. Autorica živi i radi u Mannheimu i Frankfurtu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Giulia Enders - Crijeva sa šarmom –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –