Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin J. Blaser

Nestali mikrobi : Kako prekomjerna uporaba antibiotika potiče moderne pošasti

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Marija Perišić, Rudjer Jeny
  • 06/2016.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789533433431
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Priručnik "Nestali mikrobi" liječnika Martina Blasera, koji više od trideset godina proučava ulogu bakterija uzročnika bolesti u ljudi, pruža pogled na štetne učinke prečeste uporabe antibiotika. Prateći znanstveno istraživanje koje vodi sve boljem razumijevanju mikrobioma, ova knjiga odvest će čitatelja do same granice naših saznanja o mikrobima, istodobno otkrivajući štetu koju prečesta uporaba antibiotika nanosi našim tijelima jer pridonosi sve većoj pretilosti, astmi, dijabetesu te nekim vrstama raka.

U knjizi Nestali mikrobi dr. Martin Blaser poziva nas u divljine ljudskog mikrobioma u kojem su bakterije i ljudske stanice stotine tisuće godina živjele u miroljubivoj simbiozi zaslužnoj za zdravlje i ravnotežu našeg organizma. Međutim, danas taj nevidljivi svijet nepopravljivo uništavamo jednim od najcjenjenijih medicinskih postignuća – antibioticima – ugrožavajući nezamjenjive mikrobe toliko da bi neki mogli posve izumrijeti, što bi za nas imalo strašne medicinske posljedice. Odvodeći nas u laboratorij i daleko na mjesta na kojima se te uznemirujuće posljedice mogu vidjeti izbliza, dr. Blaser ne samo da nas upoznaje s najnovijim dokazima o negativnim učincima uzimanja antibiotika nego nas i savjetuje što treba učiniti da u budućnosti izbjegnemo mnogo opasnije zdravstvene probleme.

Iz strane kritike:

Zašto ste pretili, sin vam ima astmu, a vaša trinaestogodišnja kći je narasla već preko 180 cm? Dr. Blaser tvrdi da vašem tijelu nedostaju ključne korisne bakterije, a ja vam jamčim da ćete se složiti s time nakon što pročitate ovu knjigu. Propustite dozu antibiotika i počnite čitati ovu knjigu. - Laurie Garrett, dobitnica Pulitzerove nagrade

Danas živimo u svijetu suvremenih pošasti koje obilježava alarmantan porast oboljelih od astme, dijabetesa, pretilosti, alergija na hranu i metaboličkih poremećaja. Ništa od toga nije slučajnost – karika koja ih povezuje je uništavanje važnih bakterija uzrokovano prekomjernom uporabom antibiotika širokog spektra. - David M. Oshinsky, dobitnik Pulitzerove nagrade

Za razliku od nekih knjiga o medicini i mikrobima, knjiga dr. Blasera ne potpiruje strah od egzotičnih bolesti ili pandemičnih superbacila otpornih na sve poznate lijekove. Blaser se umjesto toga usredotočio na jednostavnije, ali važnije pitanje: štetu koju suvremeni način života nanosi golemom broju mikroba što žive u svima nama. - The Wall Street Journal

Martin J. Blaser liječnik je koji više od trideset godina proučava ulogu bakterija uzročnika bolesti u ljudi. Direktor je Programa ljudskog mikrobioma na Njujorškom sveučilištu, bio je dekan medicinskog fakulteta Njujorškog sveučilišta, predsjednik Američkog društva za zarazne bolesti i savjetnik Nacionalnih zdravstvenih instituta. Suosnivač je literarnog časopisa Bellevue Literary Review, a o njegovim se radovima pisalo u brojnim publikacijama poput časopisa i novina The New Yorker, Nature, The New York Times, The Economist, The Washington Post i The Wall Street Journal. Više od stotinu puta pojavio se u raznim TV i radijskim emisijama, primjerice The Today Show, Good Morning America, The O’Reilly Factor, na NPR-u, BBC-ju i CNN-u. Živi u New Yorku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –