Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Dousková

Ponosni Budi

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Renata Kuchar
  • 08/2016.
  • 228 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591422
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Helena Freisteinová, junakinja romana "Ponosni Budi" češke autorice Irene Douskove, hrabra je i bistra, ali neiskvarena i naivna osnovnoškolka, učenica drugog razreda koja svijet oko sebe, kako onaj dječji tako i onaj odraslih, promatra pažljivo pokušavajući ga što bolje razumjeti. Život joj nije nimalo jednostavan ni lak, ali ona se nekako nosi s tim. U tome joj pomaže njezin uzor i junak – ponosni, hrabri i ustrajni Budi. On joj daje snagu ipoticaj da prebrodi sve ono što je zbunjuje i tišti: zadirkivanje vršnjaka u školi, obiteljske nesuglasice i svađe, stanje u kazalištu, jer majka i očuh su joj glumci, te cijeli niz drugih joj nerazumljivih i čudnih stvari iz svijeta odraslih.

Znatiželjan dječji um susreće se s proklamacijom slobode u umjetnosti i van nje, s razgovorima o politici, ljubavnim odnosima, bolesti i smrti, od čega dosta toga ne razumije – što njezinim zaključcima i duhovitim zapažanjima daje poseban šarm. U njezinom se otvorenom i naivnom iskazu, međutim, naziru i puno ozbiljnije i dublje stvari – bolno realističan život druge polovice 20. st., poglavito traumatičnih 70-ih godina u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Taj spoj dječje naivnosti i trpke, bolne stvarnosti ima za rezultat toplu, duhovitu, ali i tugaljivu priču sa snažnom porukom.


Roman je doživio i dramatizaciju koja je rezultirala sada već kultnom predstavom koja cijeli niz godina ne silazi s kazališnih dasaka.

Irena Dousková (1964., Příbram) češka je autorica koja piše pjesme, romane i kratke priče. Rodila se u glumačkoj obitelji; i majka i očuh bili su glumci u příbramskomkazalištu. Pravo prezime Freistadtová promijenila je uzevši majčino. Završila je pravo na sveučilištu u Pragu, a danas radi kao spisateljica i urednica mjesečnoga časopisa Maskil.

Godine 1992. objavila je zbirku pjesama pod naslovom "Pražský zázrak" (1992.). Njezino prvo prozno djelo bio je epistolarni roman "Goldstein píše dceři" (1997.), a njezina druga knjiga, roman "Ponosni Budi" (1998.) požnjela je veliki uspjeh. Nakon trećega romana "Někdo s nožem" (2000.), posvetila se pisanju priča i napisala dvije zbirke kratkih priča: "Doktor Kott" (2002.) i "Čím se liší tato noc" (2004.). Na knjigu "Ponosni Budi" nadovezuju se još dva dijela: "Oněgin byl Rusák" (2006.) i "Darda" (2011.). Godine 2014. napisala je roman "Medvědí tanec".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –