Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Ivanišević

Knjiga žalbe

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2016.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789533048550
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U novom Ivaniševićevom romanu sve pršti od spoznaje kako književnost itekako ima veze sa životom, čak i ako se pisci tome jako opiru. Svoje je junake, kvartet pisaca, različitih nacija i poetičkih preokupacija, smjestio u rezidenciju za pisce u "rumunjskoj nigdini", gdje bi svatko trebao raditi na svojoj knjizi.

U izolirane uvjete oni dolaze sa svojim privatnim i profesionalnim "fejlovima"; Hrvata je upravo nogirala Bivša, a trebao bi funkcionirati kao humoristički pisac i pisac vesterna u fušu, Finkinja se bori s gotičkim romanima i usput izgleda kao manekenka, postariji Rus ispisuje još jedan od debelih realističkih romana o strahotama komunizma u strahu od kritičara koji ga terorizira, a Čehinja, osim što pije i plače za pokojnim mužem, muči se poezijom o konačnim pitanjima smisla.

I tu dolazimo do trenutka kad treba konstatirati da su i pisci samo ljudi, što nam Ivanišević uspješno dokazuje u romanu u kojem četiri vrlo raznolika glasa, u formi dnevnika, bilježe svoju rezidencijalnu svakodnevicu.

A ona je prepuna dramatike, ljubavnih trokuta, seksa, razbijenih glava, izgubljenih kćeri, alkohola i smicalica, zapleta i obrata dostojnih najnapetijih romana, ali i ‘tihih’ zapisa o samom procesu pisanja. Sposobnost da kroz filter humora provuče i one situacije koje uopće ne djeluju smiješno, svakom liku podari originalan glas i uspostavi urnebesnu dinamiku dostojnu komedije zabune i tamo gdje nam se čini da je sve sporo i dosadno (recimo, među piscima), doista je rijetka osobina, a Ivanišević je, eto, posjeduje.

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator.

Objavio je sljedeće knjige: "Smoje – biografija" (Vuković & Runjić, 2004.), "Sto mu jelenskih rogova" (eseji o stripu, V. B. Z, 2004.), "Krovna udruga i druga drama" (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), "Split za početnike – abeceda grada" (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), "Ulaz za djecu i vojnike" (kratke proze, Hena com, 2015.), "U sedlu je tijesno za dvoje" (roman, Hena com, 2015.), "Otpusno pismo" (epistolarni roman, koautorstvo s Marinom Vujčić, Hena com, 2016.), "Primavera" (roman, Hena com, 2016.), "Knjiga žalbe" (roman, V.B.Z., 2016), "Klanjam se" (roman, Hena com, 2017.), "Kuća" (roman, V.B.Z., 2019.), "Sutra je novi ručak" (roman, V.B.Z., 2020.), "Ulica Ferde Pomykala 17" (roman, V.B.Z., 2021.), "Kao pakao" (roman, V.B.Z., 2022.). Piše dramske tekstove te scenarije za film i televiziju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –