Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rafael Chirbes

Na obali

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 11/2016.
  • 366 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861563
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pripovijest počinje nalaskom trupla u močvari pored gradića Olbe. Esteban je morao zatvoriti stolarsku radionicu, ostavivši bez posla one koji su radili za njega. Dok skrbi o bolesnom ocu, on istražuje razloge i uzroke propasti u kojoj ima dvostruku ulogu žrtve i vinovnika. U zrcalu u kojemu promatra svoj život, Estebanu se vraća slika sazdana od skrhanih snova i propalih nada. Ništa nije ostalo oslobođeno pohlepe: ljubav, obitelj, prijateljstvo, društveni kodeksi.

Unutrašnjost likova korespondira s izvanjskim krajolikom, koji u ovom slučaju neizbježno predstavlja močvara. Nasljeđujući najbolju tradiciju realizma, stil romana "Na obali" odlikuje se izravnim jezikom i opsesivnim tonom koji od prvoga retka plijeni čitateljevu pažnju, pretvarajući ga u suučesnika.

 

U ovome izvanredno moćnom romanu Chirbes dospijeva do najvišeg izraza realizma.

- J.A. Masoliver Ródenas, La Vanguardia

Rafael Chirbes (Tavernes de la Valldigna, 1949.-2015.) autor je romana "Mimoun", "U završnoj borbi", "Dobro slovo", "Lovčevi pucnjevi", "Dugi marš", "Pad Madrida" (Nagrada valencijskih kritičara), "Stari prijatelji" (Nagrada Galamo), "Krematorij" (Nagrada kritike, Nagrada valencijskih kritičara, Nagrada Galamo, Nagrada Dulce Chacon, televizijska adapracija doživjela je velik uspjeh) i "Na obali" (Nacionalna nagrada za pripovjednu prozu, Nagrada kritike, Nagrada valencijskih kritičara, Nagrada Francisco Umbral, Nagrada ICON al Pensamiento), koji su kulturni prilozi španjolskih novina El Mundo, El Pais i ABC, među ostalima, izabrali kao najbolji španjolski roman godine.

Također je autor djela "Zbunjeni romanopisac", "Sjedilački putnik", "Mediterani" i "Za svoj račun".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –