Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Topić

Male stvari

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2016.
  • 96 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533048956
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Male stvari" Nade Topić donose trideset kratkih priča koje pripovijeda jedna djevojčica, kroz koje se otkriva njezina zaokupljenost malim stvarima (noćni ormarić, soba, kosa, ormar, voće, crvene klompe) i načinima na koje stvari funkcioniraju. Međutim, stvari su i simbol iza kojeg se kriju kompleksne, velike teme (gubitak bliske osobe, osamljenost, sestrinski i prijateljski odnos, zaljubljenost, bolest, tijelo).

Naizgled fragmentirani zapisi premreženi su različitim motivima i oblikovani u gusto pripovjedno tkanje u kojem nijedna riječ nije suvišna niti opterećena patetikom, a pritom obiluje onom vrstom suptilne duhovitosti koja se javlja kad djeca, na oduševljenje odraslih, zbijaju šale, a da toga uopće nisu svjesna.

Mozaik slika iz svakodnevnog života djevojčice, njezinih sestara, majke i onih članova obitelji koje je "pojela zemlja" tako je vješto složen da čitatelja lako zavara ta prividna lakoća pisanja.


"Male stvari" nisu slučajne, nisu tek bljeskovi autobiografskih zapisa već zreo autorski glas Nade Topić koja se ovom knjigom, nakon dvije zapažene zbirke pjesama, "Svetac u trajektnoj luci" (2005.) i "Meteorologija tijela" (2015.), predstavlja i kao vrsna prozaistica. 

Nada Topić rođena je u Splitu 1977. godine. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na Sveučilištu u Zadru stekla je zvanje magistre knjižničarstva, a 2015. godine na istom sveučilištu doktorirala je na poslijediplomskom doktorskom studiju Društvo znanja i prijenos informacija. U 2016. godini stekla je stručno zvanje više knjižničarke. Autorica je više stručnih i znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, povijesti knjige i čitanja te je izlagala na međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima.

Objavila je zbirke pjesama "Svetac u trajektnoj luci" (2005.), "Meteorologija tijela" (2015.), "Bezbroj i druge jednine" (2017.), "Otac" (2019.), "Sestra" (2020.), slikovnicu za djecu "Kako se rodila roda (2008.), zbirku kratkih priča "Male stvari" (2016.), znanstvenu monografiju "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja" (Naklada Ljevak, 2017.) te roman "Morpho amathonte" (V.B.Z., 2020.). Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti...), u zbornicima i na internetskim portalima. Suradnica je lokalnog mjesečnika Solinska kronika. Predsjednica je Društva knjižničara u Splitu od 2017. godine te članica međunarodnog udruženja Society for the history of autorship, reading and publishing (SHARP) i Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK). Živi i radi u Solinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –