Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Topić

Male stvari

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2016.
  • 96 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533048956
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Male stvari" Nade Topić donose trideset kratkih priča koje pripovijeda jedna djevojčica, kroz koje se otkriva njezina zaokupljenost malim stvarima (noćni ormarić, soba, kosa, ormar, voće, crvene klompe) i načinima na koje stvari funkcioniraju. Međutim, stvari su i simbol iza kojeg se kriju kompleksne, velike teme (gubitak bliske osobe, osamljenost, sestrinski i prijateljski odnos, zaljubljenost, bolest, tijelo).

Naizgled fragmentirani zapisi premreženi su različitim motivima i oblikovani u gusto pripovjedno tkanje u kojem nijedna riječ nije suvišna niti opterećena patetikom, a pritom obiluje onom vrstom suptilne duhovitosti koja se javlja kad djeca, na oduševljenje odraslih, zbijaju šale, a da toga uopće nisu svjesna.

Mozaik slika iz svakodnevnog života djevojčice, njezinih sestara, majke i onih članova obitelji koje je "pojela zemlja" tako je vješto složen da čitatelja lako zavara ta prividna lakoća pisanja.


"Male stvari" nisu slučajne, nisu tek bljeskovi autobiografskih zapisa već zreo autorski glas Nade Topić koja se ovom knjigom, nakon dvije zapažene zbirke pjesama, "Svetac u trajektnoj luci" (2005.) i "Meteorologija tijela" (2015.), predstavlja i kao vrsna prozaistica. 

Nada Topić (Split, 1977.), piše poeziju i kratku prozu. Objavila je dvije zbirke pjesama "Svetac u trajektnoj luci" (2005.) i "Meteorologija tijela" (2015.), zbirku kratkih priča "Male stvari" (2016.) i slikovnicu "Kako se rodila roda" (2007.). Zbirka "Meteorologija tijela" našla se u užem izboru za književne nagrade „Risto Ratković“ i „Tin Ujević“ za 2015. godinu. Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Mogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Doktorirala je u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. U izdanju Naklade Ljevak u pripremi za objavu joj je znanstvena monografija „Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja“. Od 2017. godine predsjednica je Društva knjižničara u Splitu. Živi i radi u Solinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –