Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Davor Štimac

Debljina : Klinički pristup

O debljini govore svi, "od običnih malih ljudi" do vrhunskih svjetskih znanstvenika, tražeći odgovor na pitanje možemo li zaustaviti epidemiju debljine koja je zavladala svijetom. Hrvatska nije iznimka, a debljina je čimbenik rizika za mnoge bolesti koje predstavljaju potencijalnu opasnost tijekom cijelog života. Primjerice, preuhranjeni, a osobito debeli, imaju povećan rizik za razvoj povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, mnogih drugih metaboličkih bolesti, a i velik broj malignih bolesti češće je prisutan u pretilih osoba.

Upravo zato u knjizi "Debljina - klinički pristup" autori progovaraju o debljini na širok, sveobuhvatan način, dotičući se u prvim poglavljima epidemiologije i strategije prevencije debljine da bi u poglavljima koja slijede govorili o patofiziologiji, metabolizmu, genetičkoj i endokrinološkoj podlozi pretilosti. Središnji dio knjige odnosi se na klinički pristup koji povezuje debljinu s gotovo svim organskim sustavima i ističe multidiscipliniran pristup tom problemu.

Slijede poglavlja koje se odnose na debljinu u različitim fazama života, od trudnoće, dakle početka života, do debljine u starijoj dobi. Posebno je izdvojena dijagnostika, odnosno dijagnostički postupci koji se provode u dijagnosticiranju debljine. Završni dio knjige ispunjen je poglavljima koja se odnose na terapiju bolesnika, počevši od prehrane i tjelovježbe, a završavajući barijatrijskom kirurgijom i novim pristupima liječenju debljine.

Svi mi koji smo pisali ovu knjigu nadamo se da postoji bolji put, onaj dugovječnosti i zdravlja, kojeg slijede mnogi koji žive drugačijim životom i promišljaju o vrijednostima koje će im omogućiti da žive dulje, bolje i sadržajnije, sa strašću, energijom, ljubavlju i optimizmom.

:::

Suradnici: Maja Baretić, Latinka Basara, Nina Bašić-Marković, Miroslav Bekavac-Bešlin, Antonela Blažeković, Fran Borovečki, Marijana Bosnar Puretić, Marijana Braš, Boris Brozović, Ljiljana Bulat-Kardum, Željka Crnčević Orlić, Vida Demarin, Veljko Đorđević, Neven Franjić, Danica Galešić-Ljubanović, Stjepan Heimer, Vesna Herceg-Čavrak, Dubravka Jurišić Majanović, Greta Krešić Željko Krznarić, Maja Lang Morović, Tomislav Meštrović, Ivana Mikolašević, Sanja Musić Milanović, Matea Nikolac Perković, Tena Niseteo, Srđan Novak, Maja Obrovac Glišić, Fuad Pašić, Ivan Pećin, Marija Petković, Nela Pivac, Alessandra Pokrajac-Bulian, Bojan Polić, Kristina Potočki, Sanjin Rahelić, Željko Reiner, Alen Ružić, Tamer Salha, Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić, Veselin Škrabić, Marina Šprem Goldštajn, Danijela Štimac, Davor Štimac, Tea Štimac, Dubravka Švob Štrac, Tamara Turk Wensveen, Ivana Unić Šabašov, Donatella Verbanac, Darija Vranešić Bender, Felix M. Wensveen, Luka Zaputović.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –