Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonin Varenne

Dezerteri

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Somun
  • 05/2017.
  • 336 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668551
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dva rata. Prvi, koji buntovnog mladića Pascala Verinija 1957. godine odvodi u Alžir, na Farmu na kojoj se ne uzgaja ništa, samo se uništavaju ljudi.

I drugi, koji isluženi policajac i boksač na kraju karijere George Crozat, zvan Beton, u Parizu 2009. vodi protiv svoje sjene, za vlastitu dušu.

Između njih su pola stoljeća, bjegovi i bitke, razočaranja i tajne. I ljudi. Živi i oni drugi.

No koliko god ih vrijeme i prostor razdvajali — pokazuje uzbudljivi triler Antonina Varennea — ratovi i muškarci ne mogu pobjeći jedni od drugih. Čak ni kada to pokušaju, od Alžira do Pariza, kao Pascal i George.

"Dezerteri" su roman o ljudima koji su pokušali ne biti dijelom čopora, i koji su za to morali platiti cijenu. Nadahnuta sudbinom autorova oca, ovo je priča o mržnji i osveti, o oprostu i onoj fatalnoj posljednjoj rundi, u kojoj se borimo za vlastitu ljudskost.

Iz kritike:

Policajac danju, boksač noću, George Crozat, zvan Beton, osjeća da mu je karijera na zalasku i pristaje za tajanstvenog naručitelja batinati potpune neznance. Pola stoljeća prije Pascal Verini, radnik u Nanterreu i vojnik u Alžiru, odbija sudjelovati u mučenjima zarobljenika. Čini se da ovu dvojicu baš ništa ne povezuje. No njihovi će se putevi susresti i zauvijek ih izmijeniti. — Babelio 

Je li moguće? Je li krimić napokon postao — usuđujemo li se to uopće izgovoriti — respektabilan? (…) U odnosu na Fakire nova knjiga Antonina Varennea još je dojmljivije beskompromisna u načinu na koji autor donosi iskustvo vlastita oca iz Francusko-alžirskog rata. Osim autoritativnog pripovijedanja dodana su vrijednost Dezertera elementi društveno-političke kritike. Oni nisu ovdje samo kako bi dali respektabilnost okrutnoj priči, oni su njeno osnovno tkanje. — Independent

Rođen u Parizu 1973., Antonin Varenne ondje ostaje tek kratko. S roditeljima živi svuda po Francuskoj, a potom i na jedrilici. U Francusku će se vratiti tek s dvadeset godina na studij filozofije u Nanterreu. Nakon diplome (Machiavelli i politička iluzija) živi u Toulouseu, radi na Islandu, u Meksiku, a 2005. nakratko će se smiriti u podnožju Apalačkog gorja i napisati svoju prvu priču. U Francusku se vraća sa suprugom Amerikankom, dvojezičnim djetetom i meksičkim psom, nastanjuje se u regiji Creuse i posvećuje pisanju.
Za roman "Fakiri" nagrađen je Nagradom Michel Lebrun (2009.) i glavnom nagradom žirija Sang d’Encre (2009.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –