Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
César Aira

Kako sam postao redovnica

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 06/2017.
  • 162 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668438
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ako priča Aureliana Buendije, nezaboravnog ju­naka "Sto godina samoće", počinje pred streljačkim vodom, sjećanjem na dan kad ga je otac prvi put odveo da vidi led, za Césara Airu, šestogodišnjeg pripovjedača Airina "autobiografskog" romana, sve počinje u sličnim okolnostima, danom kada mu je otac kupio prvi sladoled. Od te briljantne epizode nadalje dramatični, zavodljivi humor obilježava svaku etapu ove priče o odrastanju: djetinjstvo u malom gradu, iskustvo škole i bolnice, odnos prema jeziku i odnos s majkom, prijateljstvo i izdvojenost, delirij izmišljanja, i vječnu, neprekidnu igru… od leda do sladoleda i nazad.

U vrtlogu događaja koje nam u romanu Kako sam postao redovnica na svoj neusporedivi način nudi César Aira pustolovina "pričanja o sebi" bit će dovedena do svojih krajnjih granica – anegdota će postati avantura, avantura bajka, a bajka – naposljetku – legenda.


Kao i obično kod Aire, naizgled beznačajni podtekst postaje ono što je doista važno: obmana, fantazija i groteska, strah i krivnja, strava i iluzija, književne reference, nasilje i – u manjoj mjeri (usprkos naslovu) – rodni identitet.
– World Literature Today

Kad čitate Airu, možete očekivati bilo što, kao u nekoj priči Ludog Klobučara ili u filmovima Hayaoa Miyazakija.
– Álvaro Cortina

Proust je vjerovao da se otkrivanjem misterija djetinjstva i sjećanja može objasniti neobjašnjivo. Aira ide u suprotnom smjeru. Rekreiranjem iskustva neobjašnjivoga on kao da želi pokazati da književnost nije postala tek sterilni, fanta­zmagorični svijet, kako tvrde neki kritičari, nego i dalje vrvi mogućnostima. Samo genij može stvoriti ono očigledno, a Aira – taj idiosinkratski autor bez premca – stvorio je istinsko remek-djelo našega doba.
– Boston Review

César Aira (Coronel Pringles, Argentina, 1949.) možda je i najplodniji argentinski pisac, a svakako jedan od najcjenjenijih južnoameričkih autora današnjice. Dosad je objavio više od osamdeset djela, a njegovi romani, knjige pripovjedaka i eseja prevedeni su na više svjetskih jezika. Od 1967. živi u Buenos Airesu, gdje je predavao na sveučilištima (Rimbauda i Mallarméa) te uređivao i prevodio knjige s francuskog i engleskog.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –