Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Konrad Reiser

500 godina reformacije diljem svijeta

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Miro Jelečević
  • 07/2017.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744805
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dr. Konrad Reiser (Magdeburg, 1938.) svoju knjigu započinje opisom reformacijskog zamaha koji je 1517. počeo od Luthera i Wittenberga, ali nije bio, niti je ostao,  jedinstven. Bilo je važnih reformatorskih pokušaja u srednjovjekovnoj crkvi prije Luthera, a uz Wittenberg, samostalna središta reformacije postali su Zürich i Ženeva. Iz reformacijskog pokreta obnove u Europi 16. i 17. stoljeća proizašao je „protestantizam“, kao svjetski rasprostranjen oblik tradicije, uz katoličku i pravoslavnu tradiciju. Njegov je profil snažno obilježen anglosaksonskim reformacijskim slobodnim Crkvama (denominacijama) koje su bile i glavne nositeljice protestantske misije u svijetu.

U liku protestantizma, reformacija je stekla svjetsko-povijesno značenje, a u povezanosti s prosvjetiteljstvom je, kao „religija slobode“, također odredila samorazumijevanje i praksu građanskog društva. U praćenju globalne prisutnosti reformacijske tradicije u kontekstu svjetskoga kršćanstva, danas se razmatra djelovanje reformacijskih pozicija u svjetskom ekumenskom pokretu. Istodobno, pentekostalno-karizmatski pokret izaziva kritičko sučeljavanje.

Reiserov pregled završava razmišljanjima s pitanjem može li se i kako reformacijski protestantizam iznova u jednom svijetu potvrditi kao transformirajuća snaga kulture.

Dr. Konrad Reiser rođen je 1938. u Magdeburgu. Studij evangeličke teologije, završetak 1963. u Tübingenu. Ređenje (ordinacija) u Stuttgatu 1964. Doktorirao je 1970. u Tübingenu.

Od 1969. do 1983. suradnik je Ekumenskog vijeća Crkava u Ženevi. Od 1983, do 1993. Profesor je sistematske teologije/ekumenke na Ruhrskom sveučilištu u Bochumu. Od 1993. do 2003. glavni je tajnik Ekumenskog vijeća. Raiser danas živi u mirovini u Berlinu.

Posljednje publikacije: "Religion – Macht – Politik", Frankfurt 2010., "Ökumene unterwegs zwischen Kirche und Welt", Münster 2013.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –