Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jose Marti

Guantanamera : Pjesme, eseji, priče, kronike i aforizmi

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 10/2017.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201078
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

José Martí bio je kubanski intelektualac i pjesnik, neumoran borac za slobodu i veliki humanist. Objavio je nekoliko zbirki poezije i roman; pisao je još priče, drame, kronike, kritike, eseje, aforizme... a bavio se i prevodilačkim i pedagoškim radom. Osim književnog i novinarskog rada, Martí je bio i politički angažiran, zatvaran i proganjan revolucionar, borio se za kubansku neovisnost i 1895. poginuo u borbi, u 42. godini života.

U svojem pjesništvu Martí se priklonio ocu slobodnoga stiha Waltu Whitmanu, te izvršio velik utjecaj na modernističke pjesnike na prijelazu u 20. stoljeće. Izvan Kube najpoznatiji je po pjesmi Guantanamera, koju je američki sastav The Sandpipers učinio svjetskim hitom 1966. godine, a poslije su je obradili mnogi poznati glazbenici kao što su: Joan Baez, Jose Feliciano, Los Lobos, Gipsy Kings, Compay Segundo, Zucchero... Ipak, za popularnost pjesme (i nastanak ove knjige) vjerojatno je najviše učinio folk glazbenik Pete Seeger koji je zaboravljenu pjesmu "otkrio", aranžirao i pjevao na svojim koncertima, a u najavama je obično spominjao autora teksta Joséa Martíja.

Guantanamera (Djevojka iz Guantánama) danas se smatra kubanskom domoljubnom pjesmom, a Martí kubanskim herojem i jednim od glavnih protagonista u južnoameričkoj borbi za slobodu te pretečom modernizma u pjesništvu Južne Amerike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –