Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lidia Jorge

Dolina strasti

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 11/2017.
  • 316 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591880
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Dolina strasti" donosi priču o mnogočlanoj obitelji Dias koju autoritarni otac Francisco pod svaku cijenu pokušava zadržati u gruboj stvarnosti ruralnog portugalskog zaleđa. Walter Dias, zaljubljenik u egzotične ptice i zemlje, crna je ovca obitelji i prvi koji se uspijeva otrgnuti iz očevih kandži.

Vođen vlastitim srcem i snovima, napušta roditeljski dom, a iza sebe ostavlja trudnu djevojku Mariju Emu. Njihova kći cijeli život čezne za ocem i jedino što njezinu stvarnost čini podnošljivom pisma su i prekrasni crteži ptica koje on šalje s različitih adresa. Ona je bezimena junakinja koja nas i uvodi u roman u trenutku kad od preminulog oca dobiva jedinu ostavštinu – njegov vojnički pokrivač...


Lídia Jorge, jedna od vodećih figura moderne portugalske književnosti, u ovoj se kompleksnoj i lirski intoniranoj prozi bavi bezvremenom temom obitelji, gubitka i nezavisnosti te bolnim iskustvom iseljavanja. Pažljivom karakterizacijom brojnih likova, izbrušenim jezikom, melankoličnim tonom i intimističkim pristupom, Lídia Jorge stvorila je djelo iznimne estetike u kojem su ljudi i zemlja pritisnuti promjenama i neumitnošću gotovo opipljivi.

**

“Ono što me odmah osvojilo pri čitanju ovoga romana jest zapanjujuća snaga njegova početka. Malo knjiga ima tu sposobnost da dočara situaciju, tako snažnu sliku, prelijevajući sjaj, pa da zatim uspostavi energiju koja postiže da se sve beskonačno vrti, da se otkriva čitava mreža mogućih implikacija, osi mogućih putanja jednog trenutka, jednog časka, jedne geste, jednog pogleda – pukotine u stvarnosti.” 
Eduardo Prado Coelho

„Portugal među svojim građanima može pronaći tri suvremena vrhunska pisca: Joséa Saramaga, Antónia Loba Antunesa i Lídiju Jorge. Njezin je stil obilježen predivnom jezičnom sažetošću i neupitnom ljepotom. Dolina strasti majstorsko je djelo.“
Inquirer

„Dolina strasti ujedinjuje ono najbolje od Jorgeina stila; najbolje od portugalske kulture, uvijek odlučne da očuva prošlost, možda nostalgijom, ali i da pobijedi budućnost... Suština lirske proze Lídije Jorge istodobno je nježna i brutalna; ovdje dostiže neobičnu ljepotu. Dolina strasti zasigurno je jedan od ponajboljih portugalskih suvremenih romana.“ 
El País

Lídia Jorge (r.1946.,Boliqueime) ugledna je portugalska spisateljica. Diplomirala je francusku književnost na Sveučilištu u Lisabonu, a potom predavala u Angoli i Mozambiku, za vrijeme borbe za nezavisnost. Danas živi u Lisabonu.

Njezina su djela: romani O Dia dos Prodígios (1980.), O Cais das Merendas (1982.), Notícia da Cidade Silvestre (1984.), A Costa dos Murmúrios (1988.), A Última Dona (1992.), O Jardim Sem Limites (1995.), Dolina strasti (1998.), O Vento Assobiando nas Gruas  (2002.),  Combateremos a Sombra (2007.), A Noite das Mulheres Cantoras (2011.), Os Memoráveis (2014.), zatim priče A Instrumentalina (1992.), O Conto do Nadador (1992.), Marido e outros Contos (1997.), O Belo Adormecido (2004.), O organista (2014.), knjige za djecu O Grande Voo do Pardal (2007.), Romance do Grande Gatão (2010), esej Contrato Sentimental (2009.) te drama A Maçon (1997.).

Dobitnica je najprestižnijih portugalskih književnih nagrada, a ovaj je roman ovjenčan nagradama “D. Dinis”, “Máxima Literature”, “Bordalo Literature”, “P.E.N.” te nagradom “Jean Monnet” za europsku književnost i najboljeg pisca godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –