Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Socijalizam : Izgradnja i razgradnja

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Nakladnik: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
  • Urednik: Chiara Bonfiglioli, Boris Koroman
  • 11/2017.
  • 252 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963651
  • Cijena: 33.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbornik odabranih radova s drugog međunarodnog znanstvenog skupa "Socijalizam na klupi. Socijalizam: Izgradnja i razgradnja" održanog u Puli, 1.-3. listopada 2015.


U posljednjih je nekoliko godina produkcija povijesne i kulturološke literature o razdoblju socijalizma, kao i broj doktorata i istraživanja, dosegla doista respektabilne razmjere, i pored izraženih problema koji se javljaju u akademskom poticanju istraživanja u humanistici. Hladnoratovske povijesti sve se više istražuju kroz transnacionalne perspektive, poglede odozdo prema naviše, iz pozicije svakodnevice, te nastoje naglašavati prekogranićne razmjene i djelovanja lokalnih aktera, uzimajući u obzir geografske i povijesne specifičnosti različitih alternativnih moderniteta koji se mogu objediniti pod kategoriju socijalizma. Ovi pogledi djelomično uspijevaju prevladati prethodno postavljenu paradigmu totalitarizma nametnutog odozgo koja se temeljila na opreci između društva i (jednostranačke) države i pretpostavljenoj homogenosti državnih socijalističkih režima.

Ovaj zbornik donosi nove priloge u ovom smjeru, slaganjem tekstova koji se temelje na različitim disciplinama kao što su politička povijest, društvena povijest, etnografija, povijest umjetnosti i studije sjećanja. Ovaj je svezak nastao pozivom istraživačima nakon skupa i uredničkim odabirom pristiglih tekstova. Kako su radovi pristizali, postajala je i jasnija koncepcija zbornika pa zbog tako relativno čvrsto postavljenih smjernica neki radovi i nisu našli svoje konačno mjesto u zborniku, već i stoga jer je stvorena jezgra istraživačkih tekstova počela postajati relativna i relevantna.

Svi radovi koji su pristizali odnosili su se na slučaj socijalističke Jugoslavije tako da je i taj okvir ostao nepromijenjen u odnosu na prvi zbornik "Socijalizam na klupi - Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike". Od početnog koncepta supostavljanja ishodišnih procesa izgradnje socijalizma s onim procesima koji su doprinijeli njegovoj razgradnji, ovaj je zbornik nužno otvorio i temu artikulacije prošlosti u razdoblju sadašnjice, na ovim prostorima često označavane terminima postsocijalizma, postkomunizma ili tranzicije, one stvarnosti koja traje već punih četvrt stoljeća i koja se i dalje politički i društveno neprestano dinamično, nažalost ne i dovoljno refleksivno odnosi prema toj prošlosti. Te tri teme, projekt izgradnje, procesi razgradnje i politike sjećanja na socijalizam, središnji su okvir ovoga zbornika.

 

**

Zbornik je izrazito interdisciplinarno zasnovan i istovremeno metodološki solidan, zbog čega predstavlja korisnu literaturu za studente istorije, kulturalnih studija i ostalih društvenih i humanističkih disciplina. Isto je tako zanimljiv i relevantan za širu akademsku zajednicu - istoričare, antropologe, istraživače svakodnevne i popularne kulture, kulturnih i socijalnih politika, istorije umetnosti i studija sećanja, i uopšte za sve koji se bave studijama socijalizma i postsocijalizma. Takođe je interesantan za širu publiku, jer obrađuje teme koje ne samo da su deo proživljenog iskustva generacija na prostorima bivše Jugoslavije, nego su veoma važne i za razumevanje aktualnih procesa u post-jugoslovenskim društvima.

Dr. Tanja Petrović, Institut za kulturne in spominske studije, Ljubljana

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –