Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Christoph Ransmayr

Cox ili protok vremena

  • Nakladnik: Leykam international
  • 12/2017.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533400549
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kineski car poziva na dvor čuvenoga engleskog urara Alistera Coxa da bi ovaj konstruirao niz satova koji bi mogli mjeriti protok vremena u sreći, tuzi i na rubu smrti. U Zabranjenome gradu, okruženom luksuzom i obrednom veličanstvenošću, Cox i njegova trojica pomoćnika konstruiraju najnevjerojatnije mehanizme od željeza, žive i pijeska, optočene draguljima. Žalujući za svojom kćeri, Cox svoja djela posvećuje njoj, tražeći utjehu u njezinoj ljepoti.

No dvorom vlada i strah od kršenja brojnih pravila pod prijetnjom boli ili smrti. Kada car, poznat i kao „Gospodar vremena“ zatraži od Coxa da izumi sat koji bi predstavljao samu vječnost, Cox zna da je to nemoguća zadaća: ne može niti staviti sebe iznad cara završivši svoje djelo, a niti ne uspjeti u pokušaju da ispuni gospodareve želje. Odlučan da pronađe izlaz, prihvaća se rada na svojemu posljednjem remek-djelu.


Njemu svojstvenim pismom punim ljepote, Christoph Ransmayr u romanu "Cox ili protok vremena" opisuje život u sjeni jednoga od najmoćnijih pojedinaca u povijesti, oblikujući upečatljive slike i pojedinosti odavno izgubljenih vremena i mjesta.

Christoph Ransmayr rođen je u Welsu u Gornjoj Austriji. Studirao je u Beču u kojem, nakon niza godina provedenih u Irskoj, i danas boravi. Pored romana "Die Schrecken des Eises und der Finsternis" (Strahote leda i tame), "Die letzte Welt" (Posljedni svijet), "Morbus Kitahara, Der fliegende Berg" (Leteća planina), Ransmayr je dosad objavio i desetak pripovijedaka: "Der Weg nach Surabaya" (Put za surabayu), "Geständnisse eines Touristen" (Ispovijesti jednog turista) te, kao posljednju u nizu, pripovijetku "Der Wolfsjäger".

Za svoja djela, koja su dosad prevedena na više od trideset jezika, Ransmayr je dobio brojna književna priznanja, među ostalim nagrade „Friedrich Hölderlin“, „Franz Kafka“, „Bert Brecht“, „Premio Mondello“ kao i, zajedno sa Salmanom Rushdijem, „Prix Aristeion“ Europske unije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –