Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Guzel Jahina

Zulejha otvara oči

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Tatjana Radmilo
  • 12/2017.
  • 452 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591934
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zimu 1930. g. u tatarskom selu Julbašu Zulejhina muža ubijaju komunisti pod optužbom da je kulak, a ona, samo sa zavežljajem, biva prognana u nepoznato. Nakon dugog i iscrpljujućeg putovanja Zulejhin se život mijenja iz temelja, a sva dotad naučena pravila gube na važnosti. Zajedno sa šačicom preseljenika, Zulejha je prisiljena prilagoditi se surovim životnim uvjetima tajge uz obalu rijeke Angare.

Pored sitne, zelenooke Tatarke u toj su se šarolikoj zajednici obrele najrazličitije osobnosti i profesije – poludjeli liječnik, nekoć uspješni slikar, obrazovani građanski par iz Lenjingrada, beskrupulozni kriminalac – a svima njima na čelu je naočiti komandant Ignatov, ubojica Zulejhina muža. Hoće li se i po koju cijenu svi oni uspjeti oduprijeti uvjetima koji traže nadljudsku izdržljivost pitanje je koje se proteže kroz cijeli roman.

 

"Zulejha otvara oči" roman je iznimne snage koji, premda debitantski, literarno zrelo opisuje jedan od najokrutnijih političkih trenutaka u povijesti SSSR-a i veliča volju za životom, žrtvu, hrabrost – i ljubav. Ova mnogim detaljima garnirana proza nosi u sebi snažnu humanističku poruku u čijem je središtu potlačena žena i njezina borba, a istovremeno se radi o britkoj kritici ideološke nastranosti te briljantnom sondiranju političkog sustava u kojem su se ciljevi ostvarivali najbrutalnijim postupcima.

Posebna vrijednost ovog višestruko nagrađivanog ruskog romana leži u jedinstvenom Jahininom stilu, odličnoj dramatizaciji te u bogatoj tatarskoj folkloristici. 

 

„Roman Guzel Jahine pogađa ravno u srce. Snažno je to slavljenje ljubavi i nježnosti u paklu.“
Ludmila Ulitskaya 

„Ima to nešto što Guzel Jahina uspijeva prenijeti sjajnom, oštrom točnošću: ženin odnos prema ljubavi. Ne prema subjektu ljubavi, već prema ljubavi kao takvoj.“
Anna Narinskaya

„Tatarska kultura, sovjetska povijest i opisi pejzaža zajedno tvore dojmljiv roman o traganju za novim životom uslijed neočekivanih okolnosti.“
Lisa Hayden 

„Alkemija koja stoji iza preobrazbe tragične povijesne teme u vrsnu prozu izuzetno je složena… Pred nama je veoma snažan debitantski roman – takav kakvog već dugo čekamo. Važno je da je alkemija uspjela: tema je preoblikovana u književnost.”
Pavel Basinsky, Rossiyskaya Gazeta

Guzel Jahina (1977., Kazanj) ruska je književnica i scenaristica tatarskih korijena. Diplomirala je na odsjeku za strane jezike na Filozofskom fakultetu u Moskvi, a nakon toga na Moskovskoj filmskoj školi. Radila je u sektoru odnosa s javnošću i u marketingu. Kratke priče i poezija objavljivani su joj u brojnim književnim časopisima. Njezin debitantski roman „Zulejha otvara oči“ (2015.) doživio je velik uspjeh i osvojio mnoge književne nagrade, među kojima „Veliku knjigu“ i „Jasnu Poljanu“. Knjiga je adaptirana u kazališnu predstavu i spektakularnu televizijsku seriju. Godine 2018. objavila je „Volginu djecu“, svoj drugi roman. „Ešalon za Samarkand“ njezin je treći roman, u kojem se ponovno bavi temom vezanom uz rusku povijest – evakuacijom djece u doba velike gladi dvadesetih godina XX. stoljeća. Dobitnica je četrnaest nagrada diljem svijeta, a bila je i u užem izboru za mnoga vrijedna priznanja. Knjige su joj prevedene na više od četrdeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –