Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikola Tesla

Vizionarske misli

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Urednik: Denis Peričić
  • Prijevod: Denis Peričić
  • 11/2017.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201108
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zabluda je da je Nikola Tesla malo toga napisao, da nije bio vičan peru koliko je bio vičan konkretnom djelovanju. Tesla je bio iznimno plodan pisac, a njegova ostavština (gotovo beziznimno napisana na engleskom jeziku) još je slabo poznata čak i na prostorima iz kojih je sâm Tesla potekao. Iz tih je razloga izdavač odlučio prirediti (odabir tekstova i prijevod potpisuje Denis Peričić) ovaj mali i ilustrativni, dakle tek pregledni i nužno nesavršeni izbor Teslinih misli, kako bi Teslu predstavio – »njim samim«.

Obuhvaćen je širi dijapazon Teslinih misli, manje njegove znanstvene tvrdnje tehničke prirode, a više njegove misli o »Svjetskom sustavu« i idejama koje su u vrijeme kada ih je Tesla objavljivao zasigurno zvučale fantastično. Navode se i Tesline stavovi (često vrlo kritički) o drugim znanstvenicima te velikim pronalascima kojima je prethodio, a pripisani su drugima.

Najveća je pozornost pridana njegovim mislima o temama koje odstupaju iz strogo tehničkih okvira, a koje mogu pružiti uvid u širinu njegovih interesa i promišljanja: to su misli o budućnosti, ljudskoj rasi, Bogu, vjeri i duhovnosti, umu i intelektu, emancipaciji žena , eugenici, književnosti, međunarodnim odnosima, političarima, ratu i miru, štetnim navikama, užicima i stimulansima, a dakako i o porijeklu, nacionalnosti...

Gdje god je to bilo moguće, korišteni su primarni izvori, dakle originalni članci, a gdje nije, što je rjeđe, oni sekundarni izvori koji se u prenošenju citata mogu držati pouzdanima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –