Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matthew Gregory Lewis

Redovnik

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Adrian Cvitanović
  • 01/2018.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789533201092
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Redovnik" Matthewa Gregoryja Lewisa temom, stilom i izvedbom izdvaja se iz okvira svojega vremena (kraj 18. stoljeća) i predstavlja vrhunski izdanak romantičarske gotičke škole. Lewis ga je napisao kao dvadesetogodišnjak, u deset tjedana nadahnuća, a zbog sablažnjiva sadržaja objavio ga je anonimno. U tom svom prvijencu pokušao je spojiti nadnaravne i narativne elemente malobrojnih prethodnika te na nov i prijemčiv način iznijeti vlastito poimanje romana strave, tj. neku vrstu gotičkoga horor-romana.

Glavnog junaka oca Ambrozija, uglednog redovnika "na glasu svetosti" smjestio je, u Španjolsku, u 17. stoljeće, opisavši njegov burni život, uspon i propast. Premda je bio duboko uvjeren da je otporan na sva zemaljska iskušenja, Ambrozije ipak popušta i prepušta se samom vragu, utjelovljenom u liku mlade svećenice s kojom "sagriješi bludno" i time otvara Pandorinu kutiju, što ga pak odvodi u duhovni i moralni krah.

Iako je kritika, između ostalih i Samuel Taylor Coleridge, knjigu dočekala na nož, i zbog scena nasilja i seksa autora nazvala "degenerikom i pervertitom" koji nastoji izopačiti i obezvrijediti uvriježene norme ponašanja, uspjeh djela bio je nevjerojatan, tako da je ubrzo po objavljivanju (1796.) slijedilo nekoliko izdanja.

Osim provokativnog sadržaja, uspjehu su zasigurno pomogli i Byron i de Sade koji su izrazili pravo oduševljenje Lewisovim uratkom... Bilo kako bilo, "Redovnik" je preživio i nadživio svoje vrijeme, čudesno svevremen i danas osvaja životnošću i nesputanošću.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –