Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nikica Slavić

Vedra strana života : Humoreske i satire

  • Nakladnik: Fraktura
  • 01/2018.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789532669206
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Za Jacka Londona govori se da su mu najbolje one pripovijetke u kojima piše o svom životu. Ja bih ovdje tu konstataciju malo parafrazirao, jer se u svim ovim zapisima ne radi o jednoj osobi, njenom životu, nego je ta osoba samo jedan dio – većinom pasivni promatrač ovdje iznesenih pripovijedaka i događaja.

Sve ove priče i satire zapravo su male psihološke studije o malim ljudima i malim stvarima koji svi iz različitih razloga dolaze u sukob sa okolinom, društvenim običajima, moralom ili pak uobičajenim građanskim normama, što sam kao pasivni promatrač zapisivao u svoju bilježnicu koja nosi naznaku "Vedra strana života".

Nikica Slavić

U svim mogućim događajima u životu svakog od nas Nikica je filozofijom prihvaćanja nalazio rješenja koja su davala snagu za život. Ostao je u pamćenju mnogih, a njegovo prihvaćanje ljudi različitog karaktera, poštivanje stavova i mišljenja svakog čovjeka izraženo je u brojnim zapisima, pa i humoreskama koje se prezentiraju u ovoj knjizi. Nikičinim šalama i našem smijehu nije bilo kraja. - Tereza Slavić

Nikica Slavić (Knin, 26. 2. 2014. – Zagreb, 31. 12. 2001.), veliki humanist i ugledni novinar i publicist rodio se u Kninu u bogatoj trgovačkoj obitelji. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Kninu i Šibeniku, a potom je nastavio trgovačku akademiju u Novom Sadu i studij u Zagrebu. Nakon završetka studija organizira u Kninu zajedno s drugim mladim naprednim intelektualcima predavanja sociološke i filozofijske tematike. Prije 1941. godine organizira i vodi u Kninu Pučko učilište.

Kao lijevo orijentirani humanist i idealist priključuje se 1941. godine Antifašističkom pokretu kao borac bez puške (za vrijeme rata nije htio nositi nikakvo oružje). Po završetku rata, 1945. godine zapošljava se u Ministarstvu prosvjete kao zamjenik ministra i načelnik Odjela za književnost i film. Smatrao je da zemljom trebaju upravljati stručnjaci i znanstvenici, a ne generali ili neškolovani radnici. Nije se sviđao režimu i završava na Golom otoku gdje je od 1949. do 1952. godine. Nalazi posao novinara u Press servisu 1957. godine i to na zahtjev Miroslava Krleže i Marina Franičevića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –