Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Družina mladih : Čudesna teatarska igra

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Nakladnik: Hrvatski glazbeni zavod
  • Urednik: Seadeta Midžić, Nada Bezić
  • 02/2018.
  • 319 str., meki uvez
  • ISBN 9789538012303
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Družina mladih – čudesna teatarska igra" opisuje djelovanje kazališne skupine Družina mladih, koja je redovito nastupala u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu od 1940. do 1946. godine. Započela je kao Compagnie des jeunes u okviru Francuskog instituta u Zagrebu pred Drugi svjetski rat. Osnovao ju je Vlado Habunek u tijesnoj suradnji s Radovanom Ivšićem, a članovi su bili izabrani mladi umjetnici i intelektualci.

Glumili su Josip Altstädter, Moja (Anka) Angeli Radovani, Ante Barić, Lutka (Ksenija) Battaglia, Vera Bayer, Neda Brlić, Mira Košutić, Zrinka Filjur, Radovan Ivšić, Nada Katz, Milan Nagy, Ljenočka Nurenberg (Jelena Morozova), Ivo Malec, Zdravko Pečar, Mladen Raukar, Kosta Spaić, Zdenko Šenoa, Alka Škiljan, Mladen Škiljan, Vera Šram, Jurica Štambuk, Ivo Tomulić i Mladen Vajl (Weil). Scenografi su bili Edo Kovačević, Kamilo Tompa, Kosta Angeli Radovani, Antun Mezdjić i Ivan Švertasek, fotografi Tošo Dabac i Milan Pavić stvarali su foto-dokumentaciju djelovanja Družine, a lutke su izrađivali Berislav Brajković i Tilla Durieux.

Članovi su ostvarili uspješne i priznate samostalne karijere u raznim granama umjetnosti, koje su ugradili u hrvatsku kulturu 20. stoljeća.


Poslije Drugog svjetskog rata Družini se, vjerojatno iz političkih razloga, pripisivala samo ekscentričnost, unatoč pozitivnim kritikama njihovih predstava koje su zabilježene. Prevladavalo je mišljenje da se radilo o spontanoj mladenačkoj avanturi, a ne o važnoj etapi na putu osvajanja umjetničkih i ljudskih sloboda. Spominjalo se tek njihovo inovatorsko iskustvo ugrađeno u temelje Zagrebačkog kazališta lutaka (osnovano 1946. godine).

U Hrvatskome glazbenom zavodu pokrenuto je interdisciplinarno istraživanje kako bi se osvijetlilo djelovanje i važnost Družine mladih. Istraživanje je dovelo do otkrivanja znatne povijesne građe, neočekivanih nalaza te je omogućilo cjelovit uvid u izniman, a praktično nepoznat kulturni fenomen nastao u Zagrebu sredinom 20. stoljeća.

Saznanja proizašla iz tog istraživanja pretočena su u knjigu "Družina mladih". Ona sadrži 27 tekstova, fotografije, faksimile dokumenata, notne zapise, intervjue, biografije, repertoare predstava te tekst Radovana Ivšića za nerealiziranu operu Ive Maleca, u prijevodu Zvonimira Mrkonjića. Autori tekstova su: Marcel Bačić, Annie Le Brun, Antonija Bogner-Šaban, Snježana Banović, Nada Bezić, Vitomira Lončar, Radovan Ivšić, Giga Gračan, Zdenko Šenoa, Vlado Habunek, Ivo Malec, Snježana Pavičić, Žarko Paić, Snježana Pintarić, Nikša Gligo, Olivier Neveux i Seadeta Midžić.

"Družina mladih" objavljena je u suizdanju s Hrvatskim glazbenim zavodom, a uredile su je Seadeta Midžić i Nada Bezić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –