Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Virginia Woolf

Obična čitateljica

  • Nakladnik: Centar za ženske studije
  • Prijevod: Marina Leustek
  • 03/2005.
  • 212, meki uvez
  • ISBN 9536955105
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Virginia Woolf godinama je u časopisima objavljivala eseje o književnim i kulturnim fenomenima, koji danas, sabrani u knjige, čine značajan dio njezina cjelokupnog opusa. "Obična čitateljica", izbor iz dviju zbirki zajedničkog naslova "The Common Reader" (1925/1932), donosi šesnaest eseja koji ističu ženski udio, čitateljsku ulogu i žanrovsku razgranatost ženskog doprinosa engleskom književnom životu.

Izbor sadrži eseje o engleskim književnicama koje su domaćem čitateljstvu poznate (kao što su Jane Austen, sestre Brontë, George Eliot), ali i o nekima s kojima će mu ovo možda biti prvi susret. Međutim, onkraj pojedinačnog povoda, svaki od ovih eseja sadrži kako razmišljanja Virginije Woolf o jednoj od njezinih vječnih tema - žene i književnost, žene u književnosti, žene - književnice, tako i razmatranja uloge književnosti u oblikovanju sociokulturnih identiteta i njezine važnosti u životima pojedinaca.

Virginia Woolf (1882-1941) u nas je poznata prvenstveno kao predstavnica engleskog modernizma u njegovim profinjenim eksperimentalnim oblicima. Biblioteka Centra za ženske studije u Zagrebu koja nosi njezino ime želi predstaviti i drugu Virginiju Woolf, autoricu koja angažirano promišlja neka od pitanja što ih 20. stoljeće nije uspijevalo prevladati, kao što su mnoštvenost spolnih/rodnih identiteta i njihovih manifestacija u umjetničkom stvaranju, hijerarhijski ustroj društva temeljenog na patrijarhatu, pacifizam, patriotizam, nacionalizam...
Knjigom "Obična čitateljica" zaključeno je prvo kolo biblioteke «Virginia Woolf» u kojoj su dosad objavljene "Vlastita soba" (2003) i "Tri gvineje" (2004).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –