Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vandana Shiva

Ratovi za vodu : privatizacija, zagađivanje i profit

  • Nakladnik: DAF
  • Prijevod: Igor Grbić
  • 04/2006.
  • 177 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9536956071
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovo iznimno dojmljivo djelo pokazuje svoju znanstvenu i društvenu teorijsku utemeljenost u analizi povijesne erozije ljudskoga prava na komunalnu vodu. Proučavajući internacionalnu trgovinu vodom, gradnju nasipa, rudarska iskapanja Shiva razobličuje trajno i postupno uništavanje zemlje, prirodnih resursa, koje posebice utječe na život najnepovlaštenijih – siromašnoga sloja koji u tom kolopletu okolnosti samo još više osiromašuje.

Shiva isto tako ustvrđuje da su mnogi društveni konflikti zapravo sukobi koji su u pozadini nastali zbog oskudice vitalnih prirodnih izvora. Privatizacija vode ugrožava kulture i opstanak diljem svijeta te autorica poziva na pokret za očuvanje slobodnoga pristupa vodi za sve. Navest ćemo samo neke podatke: premda dvije trećene planeta čini voda, suočavamo se s ozbiljnom krizom, nestašicom vode. Ako je vode manje od 1000 kubičnih metara po stanovniku, zdravlje i ekonomski razvoj bivaju ugroženi. Ako je vode manje od 500 kubičnih metara po glavi opstanak je upitan. Godine 1951. u Indiji je bilo 3450 kubičnih metara po glavi stanovnika, potkraj devedesetih godina prošloga stoljeća broj je pao na 1250 kubičnih metara, a predviđa se da će oko 2050. godine biti oko 760 kubičnih metara. Od godine 1970. svjetska je opskrba vodom pala za 33%.

Vandana Shiva demokraciju ne vidi samo u izbornom ritualu nego i moći ljudi da sudjeluju u oblikovanju svoje sudbine, u određivanju kako će svoje prirodne izvore posjedovati i njima se koristiti. Borbu za mir na svijetu vidi upravo u njegovanju ekološke i ekonomske demokracije, te različitosti. Uništavanje izvora vode i sudjelovanje u njezinoj upitnoj preraspodjeli prema kojoj siromašni sve teže dolaze do vode Vandana Shiva vidi također kao jedan od oblika terorizma. Njezina je knjiga Ratovi za vodu izvrsno polazište za svakoga tko želi razumjeti sile koje rukovede oskudicom vode i ugrožavaju opskrbu vodom u budućnosti, dubinski je to prikaz rastuće globalne krize i Vandana Shiva je i kao znanstvenica i kao aktivistkinja zaslužna za suočavanje s tim svjetskim problemom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –