Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Slavenka Drakulić

Tijelo njenog tijela : priče o dobroti

  • Nakladnik: Europapress holding
  • 04/2006.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9536748517
  • Cijena: 39.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Slavenka Drakulić sabrala je iskustva američkih donora bubrega koji su nesebično odlučili darovati svoj organ kako bi spasili bolesne. Knjigu je napisala nakon što i njoj presađen bubreg od žive nesrodne darivateljice 2004. godine. Knjiga, pisana za američko tržište, a koju je prevela njena kćer Rujana Jeger, a predgovor napisao Miljenko Jergović.

S bolešću bubrega hrvatska se književnica suočila 1979. u svojoj 30. godini. Na transplantaciju je čekala u Zagrebu šest godina, od 1980. do 1986., teških šest godina jer u siromašnoj tadašnjoj Jugoslaviji, kako piše, preživljavanje na dijalizi nije bilo lako. Nije, naime, bilo mjesta na dijalizama za sve bolesnike koji su je trebali.

Od 2000. do 2004. bubreg je čekala u Švedskoj, gdje je živjela. Nakon deset godina, dočekala je bubreg od živog nesrodnog donora koji joj je presađen potkraj rujna 2004. godine u Rhode Island Hospital u Americi. Svoje osobno iskustvo i iskustvo stečeno u razgovorima s živim donorima u New Yorku, Kansas Cityju, Philadelphiji i Burlingtonu iznijela je u svojoj knjizi. Darivateljicu Christine Swenson koja joj je donirala bubreg upoznala je tri dana nakon operacije.

“Željela sam razumjeti svog donora. Morala sam je pitati zašto je odlučila donirati bubreg potpunom strancu. Obećala sam si to. Ali drugo pitanje na koje sam morala odgovoriti samoj sebi je bilo kako se nositi sa strancem koji mi je darovao novi život?“ piše, među ostalim, Slavenka Drakulić.

Slavenka Drakulić, novinarka i spisateljica, rođena je u Rijeci 1949. Objavila je trinaest knjiga, a neke od njih prevedene su na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Pen­guin izašlo joj je šest naslova. U publicističkim knjigama uglavnom se bavi postko­munizmom i ratom.

Nje­zina prva publicistička knjiga "Smrtni grijesi feminizma" (1984.) jedan je od pr­vih priloga feminizmu u Hrvatskoj. Slijede "Kako smo preživjeli komunizam i čak se smijali", "Balkan Express", "Cafe Europa", "Oni ne bi mrava zgazili" (za koju je na Sajmu knjiga u Leipzigu 2004. dobila Nagradu za europsko razumijevanje),"Tijelo njenog tijela" i "Basne  o komunizmu".

U književnim djelima okrenuta je ženskom tijelu, bolesti i traumi. Objavila je romane "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Božanska glad", "Kao da me nema", "Frida ili o boli", "Optužena" i "Dora i Minotaur".

Živi na relaciji Hrvatska – Švedska. Obja­vila je tekstove u časopisima  i novinama The Nation, The New Re­public, The New York Times Magazine, The New York Review Of Books, Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guar­dian, Eurozine i drugima te u lokalnim medijima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –