Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Sila, zakon i izgledi za opstanak (Sila, zakon in obeti za preživetje = Force, law, and the prospects for survival)

  • Nakladnik: Pučko otvoreno učilište Novigrad-Cittanova
  • Prijevod: Borut Canjko
  • 04/2006.
  • 153 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9539751187
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga s tekstovima američkoga lingvista i političkog teoretičara Noama Chomskog nastala je u povodu autorova prošlogodišnjeg gostovanja u Sloveniji i Hrvatskoj: osim dva prijevoda, koji su u osnovi revidirana predavanja iz Ljubljane, Novigrada i Bologne, sadrži i tekstove Marije Zidar i Rudija Rizmana te kratak, ali sadržajan intervju s Chomskim.

Iako opsegom neveliko i tiskano prigodom gostovanja, trojezično hrvatsko–slovensko–englesko izdanje zanimljivo je štivo u kojem se na pregledan način predstavlja srž autorove razorne kritike američke vanjske politike. Chomsky u svojim tekstovima, odnosno javnim predavanjima, postavlja širok spektar problema: od pitanja o odgovornosti intelektualaca i autonomije sveučilišta, preko svemogućih medija koje kontroliraju vladajuće elite pa sve do lingvističkih analiza i promišljanja načela funkcioniranja univerzalne gramatike.

Državni teror i razni oblici prijetnje i uporabe sile doveli su svijet do ruba konačne propasti, a Chomskyjev angažman jedan je od ustrajnih glasova koji upozoravaju kako na moć povlaštenih elita tako i na odgovornost onih koji imaju povlasticu da misle, dakle intelektualaca koji često ne koriste zdrav skepticizam, koji autor višekratno spominje kao preduvjet za svako suvislo promišljanje svijeta u kojem živimo i u kojem se nalazimo kao politički akteri i moralna bića. Intelektualne vrijednosti nisu samo osobina povlaštenih elitnih zajednica, nego i obvezne smjernice za svako društveno djelovanje.
Tonči Valentić

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –