Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravko Kastrapeli

Četiri vuka

  • Nakladnik: Izvornik
  • 12/2004.
  • 60 str., meki uvez
  • ISBN 9539508002
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon stotine ilustriranih stranica raznih udžbenika, časopisa, letaka i slikovnica, nakon više samostalnih i grupnih izložbi te nekoliko objavljenih priča za djecu, Dubravko Kastrapeli napravio je iskorak i objavio knjigu za odrasle. Erotska, divlja i neobuzdana, mračna i žalosna ljubavna priča smještena je u vrijeme prije pamćenja...

Svoju je knjigu Kastrapeli opisao kao ljubavnu priču punu čežnje, požude, usamljenosti, boli, otuđenja, žrtvovanja i erotike. Mitska je to priča o muškarcu Četiri vuka i ženi Kraljici vučici koja utjelovljuje Vječnu ženu – temu svih njegovih priča i slika – a iako obojena tamnim bojama, knjiga ipak završava s optimizmom i nadom u ponovno rođenje i novi život u kojem će se boginja i muškarac, koji su se mnogo puta razmimoilazili, opet susresti.

"Slike dobra i zla, ljubavi i mržnje u simboličkim oblicima, utkane u fabulu prepunu napetosti koja je gotovo neizdrživa. Bijeg od negativnog, neprihvaćanje zla, a opet, pronalaženje istoga u sebi, ponovni bijeg i teškoće u suočavanju, ili bolje, pronalaženju realnosti. Sve izgleda poput odrastanja, poput evolucije svijesti čovječanstva koje se odvija i preslikava u duši svakog pojedinca. Slike su samo naizgled zapanjujuće i zle, ali uvijek postoji svjetlo, poput Feniksa, ponovno oživljavanje i pojava "čuvarice", Stare Majke, božanskoga, onoga što daje sigurnost u svim ponovljenim životima.

U priči se miješaju perspektive, sjećanja na prošlost isprepliću se s opisanim događajima, ali smrt i opasnost neprestano pobjeđuje najveća čarolija koja se zove Ljubav, u svim oblicima, od platonske do divlje i erotske. Mračna sila, borba s ratničkim plemenima, naša je osobna borba, gotovo neizdrživa, ona koja je poznata svim istinskim tragačima za istinom i odgovorima. Ciklusi umiranja i rađanja ciklički se ponavljaju u ovome djelu, poput svih onih "malih smrti" i novih početaka koji se zbivaju u duši svakog čovjeka, iako vrlo često ostaju neosviješteni. Izgleda da nas pritom čuva božanska majka, ona iz djetinjstva, ona koja nas je posjećivala, koju smo možda zaboravili, ali se ponovno pojavila, ili, bolje, neprestano je bila tu, samo se pritajila, samo je mi nismo primjećivali i povjerovali smo da je mrtva."
dr.sc. Vladimir Štanger Velički

Dubravko Kastrapeli (1971., Zagreb) diplomiranje 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Imao je više samostalnih i skupnih izložbi, likovno oblikovao brojne promidžbene materijale, ilustrirao Itnjige za djecu, školske udžbenike te priče u dječjim časopisima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –