Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Žarko Paić

Traume razlika

  • Nakladnik: Meandar
  • 08/2007.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789537355036
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Politički korektna ideologija Zapada počiva upravo na temeljima najgore moguće perverzije razlika i Drugoga. Drugi je naše bogatstvo i naše prokletstvo. Njega se tolerira samo kao pripadnika nekog geta životnih stilova. Gay identitet, crni čovjek, žene i nepovijesne nacije tvore sustav perverzne politike kulturnih razlika ili politike identiteta.

Krajnji rezultat je naizgled svima prihvatljiv. Nema više dominantne kulture Zapada koja ne prokazuje svoje stare grijehe kao što su kolonijalizam i imperijalizam. No, sve je to tek kulturalna iluzija ili dio suptilnog bontona. Zbilja pokazuje posve drukčiju konstrukciju. Ona je sama traumatična. Biti Drugi ne znači biti tek pripadnikom društvene manjine [nacionalne, religijske, spolne!.

U suvremenim zapadnim društvima iskustvo razlika pogađa cjelokupni svijet života. Ništa nije izuzeto - umjetnost, politika, religija, moda. Kulturne razlike danas više nisu puka egzotika. One su dio multikulturalnog mozaika. Ali problem je u upravo u konstrukciji mozaika. Zidovi između kultura nisu srušeni padom ideologije komunizma.


"Traume razlika" teorijski su opis, kritika i dekonstru-kcija dominantnih ideologija i diskurzivnih praksi nove "babilonske ludnice" (Robert Musil). Bez obzira na različitost govora - filozofijski, sociologijski, kulturalna kritika - uvrštenim esejima jedno je zajedničko. Napisani su iz potrebe za samorazumijevanjem činjenice da nas ništa toliko ne uznemiruje kao gorko iskustvo spoznaje kako nam život određuju više sile i Veliki Drugi. Korak s onu stranu svakog paranoičnoga identiteta u kojem već jesmo korak je izvan ovog mjesta zatočenja što po izvanjskim odrednicama podsjeća na koncentracijski logor.

Biti-protiv istinski znači biti i pisati za identitet u razlici, a ne protiv njega. To je posve dovoljno.

(Ž. P.)

Žarko Paić rođen je 1958. u Kutini. Docent na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sociologiju kulture, teorije mode, semiotiku i vizualne komunikacije. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu te doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik. Stalni je suradnik mnoštva časopisa u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Slovačkoj i Mađarskoj. Osim filozofijskih, sociologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike, objavljuje i književne eseje. Autor je i dviju zbirki poezije (Aura, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1994.; Opako ljeto, Ceres, Zagreb, 1998.). Dobitnik je međunarodne autorske nagrade za literaturu austrijske zaklade KulturKontakt iz Beča za 2008. godinu. Prevođen je na engleski, njemački, francuski, slovenski, mađarski i rumunjski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –