Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dunja Fališevac

Dubrovnik otvoreni i zatvoreni grad : Studije o dubrovačkoj književnoj kulturi

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2007.
  • 333 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531788502
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Studije i članci okupljeni u ovoj knjizi promatraju prostor dubrovačke rano novovjekovne književnosti iz dva različita kuta, dvostrukom optikom: nastoje s jedne strane pokazati poetološke i estetske dosege značajnih književnih ostvarenja, dok s druge žele osvijetliti uzajamnu ovisnost književne proizvodnje i vladajuće ideologije Grada te dominantnih ili njima suprotstavljenih svjetonazora. Jednom riječju, nastoje pokazati u kojoj je mjeri dubrovačka ranovovjekovna književnost i prihvaćala i proizvodila vladajuće ideologeme i mitologeme ili im se u književnim tekstovima suprotstavljala, ili ih pak zanemarivala u svome kretanju prostorima fikcionalnosti. Takvim pristupom autorica je željela predstaviti neke aspekte dubrovačke ranonovovjekovne književnosti koji su ostali izvan interesa tradicionalne hrvatske književne historiografije.

Sve studije, govoreći o pojedinim piscima i književnim djelima, govore o Dubrovniku kao specifičnom gradu te nastoje predočiti i evocirati ono 'posebno' u njegovoj književnoj kulturi, njegov 'genius loci'. Opisujući književnu kulturu koju su poticala konformistička i oportunistička stajališta ali i njima suprotstavljeni, kadikad i subverzivni glasovi, a isto tako i kulturu koju su obilježili zaleti u neobične predjele mašte, izvan dosega zbilje – autorica je željela poljuljati idealnu i idealiziranu predodžbu književne kulture »slobodarskoga Grada«.

Ukazujući na mehanizme reciprociteta između kulturne proizvodnje i vladajućih ideologija, a istodobno pokazujući kako književnost posjeduje moći da prevlada takva ograničenja, ona nastoji osvijetliti kulturni identitet Grada, istodobno modernoga i konzervativnoga, liberalnoga i tradicionalnoga, onako kako je taj identitet zabilježen u književnim tekstovima.

***

«Ranonovovjekovna Dubrovačka Republika zaokružena je kulturna cjelina. U tom se svjetlu paradoksalnom čini činjenica da o najvećoj književnosti koja se u 19. stoljeću ulila u jedinstvenu hrvatsku književnu kulturu domaća književna historiografija nikad nije ispisala jedinstvenu monografiju/sintezu.
Knjiga Dunje Fališevac "Dubrovnik - otvoreni i zatvoreni grad" svojevrsna je moderna leksikonska povijest dubrovačke književne kulture. Reprezentativni pisci i djela, najvažniji književni rodovi i vrste, književni modusi, rodna problematika, dominantni ideologemi, književnost u izvedbenom kontekstu, starija i novija književnost - svi su ti aspekti proučavanja dubrovačke književnosti zastupljeni na stranicama ove knjige. Fališevac je u ovoj knjizi pokazala širinu književnopovijesnih interesa, skladno upotpunjavanje različitih metodoloških postupaka i aspekata istraživanja, temeljitost i sintetsku snagu u postizanju novih spoznaja o dubrovačkoj književnoj kulturi».
Davor Dukić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –