Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlado Kristl

Ende der ordnung

  • Nakladnik: DAF
  • 12/2007.
  • 65 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536956135
  • Cijena: 99.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dovoljno je navesti samo jedan nepotpuni niz podataka iz umjetničke biografije Vlade Kristla - Pripadnik EXAT-a, sudionik pokreta Nove tendencije, autor animiranih filmova „Šagrenska koža" i „Don Kihot", pjesnik zbirki „Pet bijelih stepenica" i „Neznatna lirika", slikar ciklusa Pozitivi i Negativi, Varijante i Varijabli, sve to u jednom desetljeću otprilike između početka pedesetih i početka šezdesetih - da se neosporno utvrdi Kristlovo magistralno mjesto u hrvatskoj kulturi. A tek poslije ovog mladog slijedi zreli i kasni Kristl kao filmski autor, pjesnik i slikar u tijeku njegova višedecenijskog njemačkog boravka.

Pa ipak, unatoč ugledu što u krugovima njegovih poštovalaca doseže skoro do kulta, Kristl je čak i za one koji ga kao umjetnika i kao osobu vrlo cijene zapravo još uvijek jedan „veliki nepoznati". Jer, tek će trebati - naročito nakon što je njegov sveukupni opus sada definitivno zaključen - pokušati istražiti, pročitati, protumačiti, vrednovati ovu dragocjenu baštinu, a to će biti neodložni zadatak što pred cijelom ekipom budućih interpretatora Kristlova raznorodnog djela tek predstoji.

Knjiga «Ende der ordnung» u potpunosti je Kristlova autorska knjiga. Bila je djelomično pokazana na izložbi u galeriji Rigo u Novigradu u rujnu 2004. godine, neposredno nakon smrti autora.

Neuobičajenog formata 420x500 mm, ona je sastavljena od umjetnikovih kolaža, crteža, pjesama, fotografija i predstavlja izuzetan dokument o tom našem velikom umjetniku.

Vlado Kristl (1923. - 2004.) jedan je od najsvestranijih, najintrigantnijih i najutjecajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Njegov vrlo zanimljiv i kvalitetan umjetnički opus javnost i kritika nerijetko su pratili kroz prizmu gotovo pustolovnog načina života i konstantnog sukoba s društvom i ustaljenim društvenim normama, stavljajući ga u žižu medijskog interesa samo zahvaljujući povremenim ishitrenim skandalima, ali ne i sustavno prateći i kritički interpretirajući njegov rad. Okušao se u svim poznatim pravcima umjetničkog stvaranja; slikao je, pisao pjesme, radio animirane filmove te eksperimentalne i igrane filmove.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –