Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Diminić

Ljepoti je mjesto u Kini / The beauty belongs to China

  • Nakladnik: Meandar
  • 02/2008.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789532062212
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Otvorenošću duha i udivljenjem oka Diminić je na licu mjesta bilježio oblike i fenomene kao spektakl začudnih obrisa i intimnih očitovanja. Posebnost te pozicije leži u identifikaciji, a ne opisivanju, u bliskosti, a ne distanciranju. Privlačnost prepoznavanja suštinskih odrednica, a ne egzotika površinskih opisa omogućile su sugestivnu protočnost komunikacije umjetnika i nepoznate sredine potvrđujući Malrauxove riječi da je svijet unutrašnje realnosti suptilniji od kozmosa.

Ciklus akvarelnih zapisa nastao za vrijeme boravka u Kini odiše nepomućenom svježinom dojmova supstancijalne kakvoće. Naime, lakoćom spontana izraza i fluidom materije/daha ti akvareli otkrivaju bljesak autentičnih doživljaja krajolika, ljudi i situacija. U kontinuiranom dijalogu efemernoga i trajnoga, neodredivoga i neizmjerljivoga kineski umjetnik tražio je nevidljivu granicu njihova dodira i prožimanja. A to zorno potvrđuje i Diminićev jezik poetskog imenovanja kada izdvojeni oblik priziva širu, nevidljivu cjelovitost magnetizmom tajanstvenog privlačenja, okupljanja i zračenja. (Mladenka Šolman) 

Diminićeva Kina razlikuje se od svih drugih. Ona je udomaćena na način kakav nijedan drugi posrednik dosad nije uspio ostvariti: u svojoj privatnoj i u svojoj umjetničkoj projekciji on je postigao stupanj prožetosti koji ukida svako moguće ograničenje: postoji samo slika, zvuk, dodir, miris. Osjetila u akciji iz koje se rađaju nove dimenzije života i umjetnosti. Opsesivno upijanje razlike prelijeva se u opsesivnu kreaciju, novu sliku, novi oblik, novi prostor života, za kakvim su umjetnici često žudjeli, ali samo su rijetki uspijevali uspostaviti stupanj prožetosti o kakvoj svjedoči Diminićeva knjiga «Ljepoti je mjesto u Kini».

Ona se, naime, mogla zvati i Kini je mjesto u Ljepoti, i ništa se bitno ne bi promijenilo, ništa ne bi bilo pogrešno u ovoj prividno obrnutoj konstataciji. Neposredno iskustvo Kine nedvojbeno je važan događaj u svakoj individualnoj biografiji. Diminić, međutim, nije Marko Polo: on je umjetnik koji je svoj umjetnički prostor već pri prvom susretu duboko ukopao u novi kontekst, u kulturološku razliku, i iz nje počeo graditi novi prostor, istrokitajski, sa pticama, ribama i kozama koje klešu kinesko pismo u istarskom bijelom kamenu. (Zdravko Zima)

***

Josip Diminić (Sveti Lovreć, 1937), završio u Zagrebu školu primijenjene umjetnosti 1957, a 1963. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Marina Tartaglie. Od 1964. živi u Labinu. Od 1978. predaje na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, gdje je u zvanju redovitog sveučilišnog profesora od 1984. godine. Od sedamdesetih godina u njegovom djelu prevladavaju obojeni reljefi u drvu i skulpture u drvu, kamenu i bronci. Forma je nefiguralna, sažeta od elementarnih organskih simbola i znakova. U kasnijem razdoblju prevladavaju antropomorfni oblici i stilizirane forme ptice.

Samostalno je izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je više javnih spomenika. Suosnivač je likovne skupine "Labinski atelieri", Mediteranskog slikarskog simpozija, periodične izložbe Ars Histriae i Međunarodne kiparske škole u Vrsaru. Do sada je za svoj rad primio 23 nagrade

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –