Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jerko Denegri

Juraj Dobrović

  • Nakladnik: DAF
  • 11/2007.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN 9789536956159
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Juraj Dobrović prepoznat je kao značajni hrvatski umjetnik, pripadnik umjetničkog pokreta Nove tendencije. Kroz nešto više od četiri desetljeća stvaranja bio je prisutan na svim relevantnim i prestižnim modernim kotama svjetske i nacionalne umjetnosti. Iako se nikada nije nudio, nitko od ozbiljnih konceptora izložbi nije ga mogao izostaviti iz svoje selekcije: od amblematskih međunarodnih Novih tendencija, preko venecijanskog bijenala ili bijenala u São Paulu do domaćih - „Konstruktivizam i kinetička umjetnost", „125 godina HDLU-a - 125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti", „Monokromi", „Exat 51" (Lisabon) i dr.

Iz uže likovne obitelji pripadnika pokreta Nove tendencije (Picelj, Richter, Bašičević...) i šire porodice pobornika racionalne geometrijske strukture (Picelj, Richter, Jurić, Knifer...), Dobrović ipak čvrsto zaposjeda svoj i osebujan analitički sustav u kojem varira djelovanje svjetla, rastvara i preklapa komplementarne oblike, ali i šire problematizira izraz univerzalne dvojnosti i komplementarnosti.

Juraj Dobrović je stvorio opus koji je jedan od aktivnih i vitalnih priloga u gradnji nove plastičke kulture i koji je operativnim vrijednostima i emaniranom duhovnosti najdublje ukorijenjen u realnosti epohe u kojoj nastaje, a u hrvatskoj likovnoj umjetnosti - od početaka do danas - s pravom uživa vrlo visoko i potpuno izdvojeno mjesto.

Juraj Dobrović rođen je 29. siječnja 1928. godine u Jelsi. Školovao se u Jelsi, Bolu i Splitu. Ekonomski i Filozofski fakultet (povijest umjetnosti) završio je na Zagrebačkom sveučilištu.Samostalno izlaže u Hrvatskoj i svijetu od 1962. godine. Sudionik je međunarodnogpokreta Nove tendencije. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 1972. godine i na Bijenalu u Sao Paoulu 1973. godine. Djela mu se nalaze u domaćim i poznatim europskim i svjetskim muzejima i privatnim zbirkama. Živi i radi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –