Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tamara Jadrejčić

Zarobljenici rata

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Tatjana Peruško
  • 07/2008.
  • 89 str., meki uvez
  • ISBN 9789537056544
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na samom je početku ove zbirke priča "Dječak koji se nije htio prati", za koju je Tamara Jadrejčić 2001. godine dobila prvu nagradu na književnom natječaju Eks&Tra. Potaknuta time, napisala ih je još šest, povezanih istim prostornim i vremenskim okvirom: ratom u Hrvatskoj devedesetih. Tako je nastala knjiga "Zarobljenici rata".

Strah je protagonist svih pripovjedaka Tamare Jadrejčić sabranih u ovoj zbirci, temeljenih uglavnom na istinskim likovima i događajima. Od djeteta koje se boji da se otac neće vratiti s bojišnice, preko vojnika koji se boje, ali ne odustaju od pljačkanja civilne kuće, preko staraca koji se boje da će ostati bez novca sačuvanoga za crne dane, zapravo već prispjele, do žene koja se boji svoga sve nasilnijega zakonitoga peteespeovca kojemu je i supruga postala „ratnička naknada", samo još jedno tijelo više za silovanje - sve su to ljudi koje nitko nije zarobio u ratu, ali su zarobljeni ratom.

Za njih, u njihovim kuhinjama, spavaonicama, kupaonicama, ili čak u zbiljskim proturatnim skloništima, nema nigdje dovoljno sigurna zaklona kamo ne prodiru rat i strah.

+++

Tamara Jadrejčić rodila se 1964. u Kopru. Diplomirala je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1992. živi u Italiji (Rim i Milano), gdje je radila kao novinarka (RAI televizija i RAI INTERNATIONAL radio) i kao prevoditeljica. 2004. odlazi u New Yorku, trenutačno piše za Jutarnji list i za neke internetske portale.

Zarobljenici rata" je njezina prva objavljena proza u Hrvatskoj. Za tu zbirku priča dobila je 2003. godine talijansku književnu nagradu Italo Calvino, koja se dodjeljuje za najbolje neobjavljeno prozno djelo. Tako je postala prvi autor ovjenčan tom nagradom a da mu talijanski nije materinski jezik.

Tamara Jadrejčić rođena je u Bujama. Nakon završenog studija komparativne književnosti i talijanistike na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu počinje raditi kao novinarka u Vjesniku. Godine 1992. odlazi u Rim, radi na talijanskoj televiziji i radiju te kao prevoditeljica. Sa suprugom i dvoje male djece 2004. odlazi u New York. U Nakladi OceanMore 2008. je objavila zapaženu zbirku priča Zarobljenici rata. Surađuje s Jutarnjim listom i Globusom te počinje pisati tekstove o hrani za Coolinariku, Mercator, Corriere Cucina. U međuvremenu putuje, ali uglavnom kuha i podgrijava. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –