Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marinko Koščec

Centimetar od sreće

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2008.
  • 294 str.,
  • ISBN 9789531209076
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
“Centimetar od sreće” apokaliptična je slika svijeta koja počinje u Parizu 1990. a završava nekih tridesetak godina kasnije uokvirena likom Rola koji povezuje četiri glavna lika romana. Kroz stampedo slika iz njihovih života roman korača kroz sva opća mjesta naše svakodnevice i bliske nam budućnosti - konzumerizam, zagađenje, ekologiju, trgovinu ljudima, pornografiju, otuđenje, genetsku modifikaciju, glad, ptičju gripu, farmakologiju, korporativnu etiku...

Prizori ljudskog i društvenog propadanja, nevjerojatni obrati u životima njegovih likova - Rola, Kixa, Maše i Taše - njihovi krhki identiteti, skaradni postupci, seksualna i ljudska zastranjenja začinjeni su pripovjedačevim sarkazmom, ali i razumijevanjem.
Početna situacija u kojoj likovi zajedno studiraju, vole se i varaju, tijekom poslijediplomskog studija u inozemstvu, podsjeća na nabrijavanje motora na startu Formule 1, a onda kreće uznemirujući Tour de force u kojem naizmjenično pratimo njihove daljnje živote. S tim da degradacija njihove ljudskosti nije samo uznemirujuća nego je tako virtuozno opisana da je i uzbudljiva. Koščec nas dovodi na rub ponora, i nama se doista vrti u glavi dok ga pratimo na tom putu.
 
Kompleksna struktura, drama ljudskog i društvenog urušavanja, britki i pametni esejistički fragmenti, ritmična i gipka rečenica te užitak u pisanju koji je očit na svakoj stranici Koščecova romana obećavaju čitateljski užitak i potvrđuju njegov status jednog od vodećih proznih pisaca u Hrvatskoj.

“Marinko Koščec napisao je žestok i beskompromisan roman. Antiutopiju koja nam se čini bliska i uvjerljiva, čije razvaline već prepoznajemo u svijetu koji živimo. “Centimetar od sreće” brutalan je, prekoračujući, transgresivan tekst, a opet rafiniran, elegantan, iznijansiran, kao i svi dosadašnji Koščecovi romani”.

Marinko Koščec rođen je 1967. u Zagrebu. Diplomirao engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992.  Magistrirao književnost na sveučilištu Paris VII 1995. i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997.  Doktorirao 2005. s radom na temu djela Michela Houellebecqa. Zaposlen na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Romanopisac, esejist i prevoditelj, objavio je romane: "Otok pod morem" (Feral tribune, 1999), "Netko drugi" (Konzor, 2001, nagrada ‘Meša Selimović’), "Wonderland" (2003, nagrada V.B.Z.), "To malo pijeska na dlanu" (Profil, 2005), "Centimetar od sreće" (Profil, 2008), "Četvrti čovjek" (Algoritam, 2011), "U potrazi za početkom kruga" (Sandorf, 2016) i "Sami" (V.B.Z., 2021).

Ostale knjige: zbirka eseja i prijevoda: "Skice za portret suvremene francuske proze" (Konzor, 2003), studija "Michel H. – mirakul, mučenik, manipulator" (HDP i Izdanja Antibarbarus, 2007.), "Mrmor u mraku : Antologija francuske kratke priče" (Profil, 2007).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –