Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Carlo Goldoni

Trilogija o ljetovanju / Trilogia della villeggiatura

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Natka Badurina
  • 11/2008.
  • 581 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536522613
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Trilogija o ljetovanju", koja pod tim naslovom objedinjuje tri komedije Carla Goldonija: “Pomamu za ljetovanjem”, “Zgode na ljetovanju” i “Povratak s ljetovanja”, predstava je kojoj je posebno obilježje, uza sve njezine interpretacijske obrasce, činjenica da traje dulje u odnosu na druge manje-više uspješne Goldonijeve predstave koje su se posljednjih godina nizale na našim pozornicama. Naime, ona se nipošto ne želi prikazati kao nešto izvanredno ili, još gore, proizvoljno u svojoj biti. Njezine su težnje mnogo veće i posve druge prirode. Nimalo ju ne zanima "skandal", nego kritičnost i estetika.

Riječ je zapravo o proučavanju jednoga zanemarenoga dijela Goldonijeva opusa, koji nam se čini iznimno važan za istinsko razumijevanje goldonijevske dramaturgije. I dok je “Pomama za ljetovanjem” u ovome stoljeću još i živjela na našim pozornicama, to se ne može reći za preostale dvije komedije, nastale nakon nje, iako su sve tri usko povezane uzročno-posljedičnim sponama i tvore organsku cjelinu.

S obzirom na to da ih je Goldoni koncipirao kao cjelinu, umjesno ih je tako i razmatrati. Goldonijevim riječima: “U prvoj komediji moja je namjera bila ukazati na neumjerenu strast koju Talijani osjećaju prema ljetovanju, u drugoj sam htio upozoriti na opasnosti (pretjerane) slobode koja vlada u takvim družinama [...].« Ili, u prvom predgovoru: »U prvoj se vide lude pripreme: u drugoj budalasto vladanje: u trećoj bolne posljedice koje iz toga proizlaze [...].«

Chatfield-Taylor daje dobar, iako ponešto pojednostavljen, résumé sadržaja: »Vidimo društvo koje se priprema za polazak na selo; nazočimo objedima, ogovaranjima, kockanju, ljubavima; konačno, pošto su u mjesec dana rasuti prihodi cijele godine, vidimo povratak u grad”.

“Trilogija o ljetovanju” prvi je put cjelovito objavljena u XI. tomu Pasqualijeva izdanja, u Veneciji 1773., kojim je nastavljeno - nakon višegodišnjega prekida - publiciranje sabranih Goldonijevih djela. Komedije nemaju tada uobičajene posvete, no za svaku je od njih Goldoni iz Pariza izdavaču uputio odgovarajući predgovor. Pasqualijevo izdanje i inače se smatra grafički najuspjelijim izdanjem Goldonijevih komedija za autorova života.

Teks je objavljen u parelelno dvojezičnom, hrvatsko-talijanskom izdanju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –