Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonći Žanko-Tona

Nino otkriva more

  • Nakladnik: Profil
  • 02/2009.
  • 72 str., meki uvez
  • ISBN 9789539933522
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ilustrirano edukativna pripovjetka "Nino otkriva more“ na jednostavan i interesantan način uvodi djecu u svijet mora. Nenametljivo, kroz igru i istraživanje dvoje djece otkriva život s ruba plime i oseke, od plitkog, pa sve do otvorenog mora. Igra se isprepleće s biologijom, ilustracija s fotografijom, ozbiljni dio sa zabavnim.

Cilj takvog pristupa je pobuditi interes, razviti ljubav prema moru kod djece i razvit ekološku svijest.

Avantura glavnih likova „Nina i Tonie“ dotiče se i osnova ronjenja, potopljenih brodova, svjetionika, odnosa čovjeka i broda... budi ljubav prema moru, ali uči i o opasnostima koje vrebaju one što more ne poštuju.

Vrijednost ovog djela je i u tome što je ovdje ispričana priča o našem Jadranskom moru, ukrašena sa 45 ilustracija i 53 fotografije.

***

"Zaljubljen u more i sve čari koje more nudi, provodeći svaki slobodan trenutak na moru, uz neizmjernu radost koje mi pruža, razdire me i spoznaja da ispod modre površine život naočigled nestaje. Znajući koliko je more bilo bogatije prije samo dvadesetak godina, ne mogu da ne razmišljam što će se dogoditi u slijedećih dvadeset godina. Što ćemo ostaviti generacijama koje dolaze? Kako ćemo objasniti djeci da smo za svog života potrošili more!?

Kroz svakodnevne kontakte s ljudima, osobno i preko udrugu za zaštitu mora „Riblje oko“, otkriva se poražavajuća ravnodušnost građana prema problemima mora.
Kada se  zaroni u te „morske“ probleme, kad se prošire vidici, uoči se da ispod prozirne modre površine pluta sva prljavština naše civilizacije.

Oceanima plivaju kontinenti smeća, naročito onog gotovo nerazgradivog, plastičnog. To je ono što se vidi. Ono što se ne vidi još je opasnije. Djelovanjem mehaničkih i abrazivnih svojstava mora, razgradnjom plastike, stiropora i drugih kemijskih produkata na sitne mikroskopske čestice i vlakna, taj kemijski otpad završava u hranidbenom lancu. Sav tekući otpad gradova, sva kemija poljoprivrede, brodska ulja i maziva nalaze put do mora. Protuobraštajna boja na bazi kositra i bakra s brodova obijelila su gotovo sve lučice Jadrana pretvarajući ih u mikropustinje. Frustrirajuća je činjenica da havarija samo jednog osrednjeg tankera može pretvoriti Jadran u smrdljivu masnu fleku!

Zaključak ovoga žalosnog iznošenja činjenica je sve slabija produktivnost mora, sve manje planktona, riba i drugih organizama.
Iz svih ovih razloga, strepnji i nadanja da sačuvamo ovo naše jedino more, nastala je knjiga "Nino otkriva more“. Jedino edukacijom generacija koje dolaze možemo promjeniti sadašnje stanje svijesti!"

***

Tonći Žanko – Tona, rođen je 22.01.1970. god. u Splitu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Studij „Turizam i ugostiteljstvo“ završio je u Opatiji.

Opčinjen morem, od najmlađih dana bavi se ronjenjem, plivanjem, ribolovom i skoro svim ostalim morskim aktivnostima. Kroz sve faze, ronjenje mu je davalo jednu posebnu dimenziju shvaćanju riba i upoznavanju mora. Svoja ribolovna iskustva 2003 god. pretače u prvijenac "!Lov gofova i zubataca teškom panulom“ kojim je, iznad svih očekivanja, oduševio poklonike ribolova. 2006 god. izlazi njegova druga knjiga "Jadranski sparidi“.

Svjestan pretjeranog iskorištavanja mora i smanjenja njegove biološke raznolikosti, okreće se djeci, da bi im približio more i ssprijateljio ih s njim. S tom je mišlju nastala knjiga "Nino otkriva more“ kao i "Modro putovanje“. More ostaje i dalje njegova vječita inspiracija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –